Dodeljeno 15 mikro grantova ženskim biznis idejama 1

Danas je u Beogradu organizovana svečanost povodom dodele malih grantova namenjenih ekonomskom osnaživanju žena, u okviru projekta ONAsnaživanje čiji je nosilac Fond B92.

Na konkurs Ekonomsko osnaživanje žena pristigao je veliki broj kvalitetnih prijava, a izabrano je 15 poslovnih ideja žena sa teritorije Srema, Zapadnog Banata i Zapadne Bačke kojima su ovom prilikom dodeljeni grantovi za razvoj ili pokretanje biznisa u iznosu od po 250.000 dinara.  

Predsednik UO Fonda B92 Veran Matić istakao je da je ONAsnaživanje nastavak aktivnosti Fonda B92  na izgradnji sigurnih kuća za žene koje su preživele porodično i partnersko nasilje širom Srbije.  

U Pančevu su pobedničke ideje uglavnom u vezi sa pokretanjem ili unapređenjem krojačkih radionica, a dobitnice su početnice u preduzetništvu, ali ne i u krojačkom zanatu, zatim preduzetnice koje žele da podignu svoj biznis na viši nivo, kao i zanatske radionice i udruženje žena. U Sremskoj Mitrovici  su izabrani biznisi žena  orijentisani na poljoprivrednu proizvodnju, pčelarstvo i šivenje konfekcije, dok su u Somboru nagrađene ideje najrazličitijih malih biznisa – od proširenja asortimana picerije, preko podizanja plastenika i unapređenja voćnjaka, do uvođenja turističkih aktivnosti na poljoprivrednom gazdinstvu kome je glavna aktivnost pčelarstvo i proširenja delatnosti knjigovodstvene agencije.

Pored žena dobitnica grantova i saradnika na projektu, događaju su prisustvovali predstavnica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vade Republike Srbije LJiljana Lončar, zamenica šefice kancelarije UN Women u Srbiji i portfolio menadžerka za pitanje nasilja prema ženama Jelena Milovanović i direktor Smart Kolektiva Neven Marinović.

LJiljana Lončar poručila je ovom prilikom: “Iako je reč o malim grantovima, ja ne mislim da su mali, već da su veoma značajni.

Projekat ONAsnaživanje sprovodi Fond B92 u partnerstvu sa Smart Kolektivom i udruženjem Dobra bašta, uz finansijsku podršku Fonda Ujedinjenih nacija za zaustavljanje nasilja prema ženama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari