Dodik: Uticaj Rusije nije maligni, očekujem nove investicije 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine, izjavio je uoči današnjeg sastanka sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom da očekuje podršku Rusije na ekonomskom planu.

Dodik je precizirao da računa na nove ruske investicije u svim oblastima, a posebno u energetskom sektoru, gde već postoji kontinuitet saradnje i započeti su novi projekti.

– Mi u Srpskoj ne obraćamo pažnju na to što bi naša dobra bilateralna saradnja mogla da bude tendenciozno protumačena kao maligni uticaj Rusije. Istorijska iskustva srpskog naroda kazuju da je taj uticaj benigan, odnosno – dobroćudan. Ali, Srpska, baš kao i Srbija, vodi politiku vojne neutralnosti, a vodiće je i dalje bez obzira na pritiske sa raznih strana. Ja sam se svojevremeno zalagao za demilitarizaciju BiH – rekao je Dodik za portal Sve o Srpskoj.

On je dodao da poseta Lavrova ima izuzetan značaj i zato što predstavlja izraz ruske podrške dejtonskoj poziciji Republike Srpske, te da „činjenica da će Lavrov doći u Istočno Sarajevo, a ne samo u Sarajevo, najbolje svedoči o tome“.

– Posebno cenimo principijelan stav Rusije u međunarodnim organizacijama u kojima Republika Srpska često nailazi na negativno pristrasan odnos nekih drugih uticajnih država – zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari