Han: Ubrzati formiranje zajedničke ekonomske zone 1Foto: Tviter/ Johanes Han

Premijeri država Zapadnog Balkana su obećali da će ubrzati aktivnosti za formiranje zajedničke ekonomske zone, danas na neformalnom sastanku u Draču, kojem nisu prisustvovali predsednik Vlade Srbije Ana Brnabić i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han napisao je danas na svom tviter nalogu da se u Draču, na neformalnom sastanku premijera Zapadnog Balkana, razgovaralo o tri ključne komponente regionalne ekonomske zone.

Han je napisao da su teme bile smanjenje troškova rominga, međusobno priznavanje profesionalnih kvalifikacija i agendom regionalnih investicija.

Građani će imati korist od napretka u ovim oblastima na putu njihovih zemalja u procesu pristupanja EU, dodao je Han.

I makedonski premijer Zoran Zaev je bio primoran da otkaže dolazak, „zbog loših vremenskih uslova“.

Domaćin skupa albanski premijer Edi Rama je pozdravio „različite nivoe političke volje i saradnje u regionu“ i dodao da to „nije praćeno istim stepenom ekonomske saradnje“.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je ocenio da je važno promovisati region kao turistički i poljoprivredni brend i unaprediti energetski sektor, gde postoje neiskorišteni potencijali.

Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti je obećao veće investicije u regionu.

Ta banka će u maju u Sarajevu održati samit o Zapadnom Balkanu, javlja AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari