Drugi krug pregovora u Fijat plastiku bez rešenja 1Foto: Z. Mišić

Posle drugog kruga razgovora održanog danas, štrajkači iz Fijat plastika sa poslovodstvom kompanije nisu se dogovorili – ništa.

– Smatramo da je država do sada ovim otvorenim postupcima protiv svih radnika u Srbiji. Neka nam dokažu suprotno – kaže Zoran Miljković, predsednik Štrajkačog odbora Fijat plastika.

Poslovdstvo kompanije i dalje odbija da vrati mašine za proizvodnju u hale Fijat platika, kao i da vrati regres na nivo od prošle godine. Iako je ministarka rada Darija Kisić Tepavčević obećala da će prisustvovati ovom sastanku (zbog državnih obaveza izostala) iz Štrajkačog odbora Fijat plastika pozivaju je da po hitnom postupku pošalje inspekciju rada iz Beograda u Kragujevac.

– Ako oni ne nalože poslodavcu da vrati mašine u naše pogone, protivpravno izmeštene, smatraćemo da je kompletan državni vrh otvoreno protiv svih radnika u Srbiji. Tada, ni jedan sindikat u državi neće moći da povede štrajk jer će svaki svaki poslodavac u našoj zemlji moći da da uradi isto kao i Fijat – ističe Miljković.

On podseća da su sindikalci iz Kragujevca započeli osnivanje udruženje građana koje će se isključivo baviti radnim pravima.

– Cilj nam je da učlanimo sve radnike iz Srbije, kojima nudimo besplatnu pomoć naših advokata i da ostvarimo širu borbu za radnička prava na nivou cele Srbije – kaže Miljković.

Po njegovim rečima miriteljka iz Agencije za mirno rešavanje radnih sporova zakazala je neredni sastanak sa poslovodstvom Fijata za 21. septembar, a sa sinidikatom za 23. septembar u Kragujevcu. Kako Miljković ispred Štrajkačog odbora Fijat plastika tumači, ako do 17. septembra ne dođe do pomaka i ustupaka, do narednog sastanka „mirenja” neće ni doći. Oni nastavljaju generalni štrajk koji traje već od februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari