Država godišnje inkasira 1,3 milijarde evra 1Foto: Pixabay/ cintersimone

Ukoliko projekat „Jadar“ australijske multinacionalne kompanije „Rio Tinto“ zaista ugleda svetlost dana, kako se to u ovom trenutku najavljuje, u okolini Loznice bi se od 2023. godine proizvodilo 10 odsto svetskih potreba za litijumom.

U tom novoformiranom rudniku bi se takođe eksploatisala i ruda bora, a u slučaju da studija izvodljivosti da pozitivne rezultate i minerala jadarit koji ima ista hemijska svojstva kao i „kriptonit“, izmišljeni mineral iz filmova o Supermenu.

Nikola Rajaković, nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu energetike, kaže za Danas da bi ako do toga zaista i dođe, to predstavljalo dobar posao i veoma unosnu investiciju za Srbiju. Procene govore da se u okolini Loznice nalaze nalazišta sa oko 200 miliona tona litijuma. – Stvar je u tome što globalno gledano litijuma nema u izobilju. Naprotiv, moguće ga je naći samo u ograničenim količinama. Ima ga u nekim zemljama Južne Amerike i u Kongu. Stoga je veoma značajno što su otkrivene njegova velika ležišta u Srbiji. Litijum je inače veoma tražen zbog toga što služi kao važna komponenta u izradi baterija, neizbežnih u raznim segmentima svakodnevnog života – objašnjava naš sagovornik. On dodaje da bi Srbija imala korist od te investicije jer bi se povećala stopa zaposlenost u tom kraju a i država bi kroz poreze inkasirala značajna novčana sredstva. – To što je potpisan primera radi memorandum o razumevanju ili započeta izrada studije izvodljivost ne znači da će se investicija zaista i realizovati. U konkretnom slučaju mnogo toga će zavisiti od toga koliko će Rio Tinto morati da uloži u zaštitu životne sredine i koliki će biti troškovi eksploatacije – ističe Rajaković. Da će u slučaju realizacije investicije Rio Tinto profitirati nema nimalo sumnje. Najbolji pokazatelj da će to zaista i biti tako jeste podatak da na svetskim berzama tona litijuma košta oko 10 hiljada dolara. Istovremeno treba naglasiti da bi od ovog posla profitirala i država Srbija te bi samo po osnovu poreza inkasirala 1,3 milijarde evra godišnje (planirano je da eksploatacija rudnika u okolini Loznice traje 21 godinu).

Nalazište „Jadar“ su eksperti kompanije Rio Tinto koji istražuju rude u Srbiji našli 2004. godine. Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i predstavnici kompanije Rio Tinto potpisali su prošle godine, u prisustvu premijerke Ane Brnabić i australijske ambasadorke DŽulije Fini, Memorandum o razumevanju o primeni tog projekta. Memorandum omogućava formiranje zajedničkih radnih grupa između Vlade Srbije i kompanije, kako bi se efikasnije sproveo razvoj projekta „Jadar“ kroz studijsku fazu i proces dobijanja dozvola. Tokom svoje nedavne posete Velikoj Britaniji premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se sa predstavnicima Rio Tinto u Londonu, gde se takođe razgovaralo o sprovođenju tog projekta. Inače, Rio Tinto je dosad uložilo 90 miliona dolara u istraživanje litijuma i bora u okolini Loznice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari