Država može da ponudi programe ulaganja 1Foto: PUPS

Prema podacima Narodne banke Srbije, naši državljani iz dijaspore su u prvih pet meseci ove godine poslali 1,336 milijardi evra doznaka, dok je realna cifra koja u Srbiju stiže neformalnim kanalima znatno viša

Tako da bi, uz konkretnu ponudu države, dobar deo ovih sredstava mogao da uđe u investicije i novo zapošljavanje, a ne u ličnu potrošnju, kao što je sada slučaj – ukazuju iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS).

– Mnogi potencijalni investitori iz dijaspore potiču iz istočne i južne Srbije, naših najnerazvijenijih područja i tokom razgovora sa uspešnim sunarodnicima koji su već iskazali interesovanje za ulaganje u svoj rodni kraj, došli smo do zajedničkog zaključka da bi se investiranjem u razvoj zadrugarstva mogla oživeti srpska sela koja su pred gašenjem. Sredstva koja je Vlada Srbije namenila za projekat „500 zadruga u 500 sela“, udružena sa delom sredstava dijaspore, mogla bi da, za koju godinu, drastično promene sliku tih nerazvijenih područja – navode u PUPS-u.

Jedan od prvih pozitivnih, vidljivih rezultata ogleda se i u tome da su već i same zadruge počele da se udružuju, stvarajući tako zaokružene sisteme poljoprivredne proizvodnje. Da najzad krenemo po onoj staroj mudrosti „Daj čoveku ribu i nahranićeš ga za jedan dan, nauči ga da peca i nahranićeš ga za ceo život“, zaključuju iz PUPS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari