Dvostruki aršini Vašingtona po pitanju trgovine 1Foto: EPA/ MICHAEL REYNOLDS

Ocenu Kajla Skota, ambasadora Sjedinjenih Američkih Država, da zemlje sveta, među njima i Srbija, ne primenjuju princip jednakosti i reciprociteta u trgovini sa tom državom, srpska stručna javnost odbacuje i tvrdi da se zasniva na dvostrukim aršinima karakterističnim za zvanični Vašington.

Govoreći na samitu EU – Jugoistočna Evropa u organizaciji londonskog Ekonomista Skot je istakao da „čak i ovde u Srbiji imamo nepravedan trgovinski tretman američke robe“. On je naveo da od ukupno 50 proizvoda koji se iz Srbije izvoze za SAD carine postoje za njih pet, dok Vašington plaća carinu za 30 od ukupno 35 proizvoda koje izvozi u Srbiju.

Kao primer naveo je podatak da se kalifornijsko vino carini u Srbiji 30 odsto, dok je uvoz vina iz Italije i Francuske oslobođen plaćanja carina. Takođe, za traktor marke „DŽon Dir“ carina je 15 odsto dok se za uvoz traktora iz Evropske unije ne plaća ništa.

Ekspert za strana ulaganja Mahmud Bušatlija kaže za Danas da je reč o tipičnom stavu zvaničnog Vašingtona koji smatra da je ono što je dozvoljeno njemu apsolutno neprikladno ako to isto primenjuje neko drugi.

– Kada Amerika uvodi carine za proizvode iz drugih zemalja to se onda od strane zvaničnika te zemlje smatra čuvanjem interesa svojih proizvođača. Međutim, ako to isto uradi neko drugi prema američkoj robi to se onda naziva nedostatkom jednakosti i reciprociteta u trgovini. Dvostruki aršini tipični za zvaničnike Sjedinjenih Američkih Država. Isti oni koji su uveli carine Kini za uvoz čelika sada drže lekcije Srbiji i drugim zemljama zbog carina za američku robu – navodi naš sagovornik.

On smatra da je Skot kao diplomata „nedovoljno stručan da bi pričao na temu važnih ekonomskih pitanja“.

– I pored toga kao diplomata mora da zna određene osnove kao što su te da carine služe kako bi se sačuvala sopstvena proizvodnja. Kada je reč o vinima nisam čuo da SAD uvozi vina iz Srbije. S druge strane, pak, izvozimo vina u Evropsku uniju, ali ih i uvozimo tako da za carine nema potrebe. Reč je o trgovini u oba pravca što sa SAD nije slučaj pa zbog toga i postoje carine – objašnjava Bušatlija.

Profesor Univerziteta Singidunum Danijel Cvjetićanin, kaže za Danas da stav američkog ambasadora nije utemeljen u realnosti.

– Ako govorimo o konkretnim stvarima koje je naveo ambasador Skot moj odgovor je da ne znam da li Srbija postupa nekorektno prema SAD kada je reč o carinama. Međutim, ako uzmemo u obzir da je izjava ambasadora Skota da su zemlje sveta nefer u trgovini sa SAD, onda se ta zemlja ne bi nalazila u ekonomskom položaju u kome je danas. Naime, da je to zaista tako kako kaže ambasador Skot SAD bi u ekonomskom smislu u potpunosti propale za najviše desetak godina. S obzirom da situacija nije takva onda moramo imati ozbiljnu rezervu prema onom što je on izrekao. Takođe, zna se i to da same Sjedinjene Američke Države uvode carine drugim zemljama da bi zaštitile svoje proizvođače pa zbog čega onda čuđenje što u nekim segmentima istu politiku primenjuju i druge države prema SAD – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari