Džon Jovanović nije više direktor DFC kancelarije u Beogradu 1Džon Jovanović i Vučić Foto: Beta/Miloš Miškov

Američka korporacija za međunarodno razvojno finansiranje (DFC) u pisanom odgovoru Glasu Amerike nije komentarisala navode o razrešenju sa funkcije Džona Jovanovića, koga je administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa postavila na mesto direktora kancelarije te američke nezavisne agencije u Beogradu.

Informaciju o napuštanju te funkcije obelodanio je sam Jovanović, koji je na onlajn konferenciji Fondacije Ana i Vlade Divac „Filantropija nema granice“ naveo da više nije na funkciji direktora DFC kancelarije u Beogradu.

„Ovde sam u privatnom kapacitetu, jer sam nedavno otišao sa funkcije direktora DFC kancelarije u Beogradu“, rekao je Jovanović.

On je naveo da DFC ima novo rukovodstvo u Vašingtonu, koje će nastaviti rad na Zapadnom Balkanu.

Kancelarija DFC-a u Beogradu u zgradi američke ambasade otvorena je u septembru 2020, neposredno pošto su u Vašingtonu, u Trampovom prisustvu, Kosovo i Srbija potpisali sporazum o ekonomskoj normalizaciji.

U međuvremenu je promenjeno rukovodstvo DFC, pa je Adama Bolera, koga je nominovao Tramp, u danu inauguracije predsednika Džozefa Bajdena zamenio Dev Jagadsen, dok je na funkciju glavnog opeativnog direktora došao Dejvid Marčik.

U pisanom odgovoru Glasu Amerike Marčik je rekao da je ta instutucija posvećena podršci investicijama u privatni sektor Srbije, Kosova i šireg regiona.

“Nestrpljivo iščekujemo da gradimo na temelju nedavno obnovljenih inicijativa o ulaganju sa Srbijom i Kosovom, kojima ostajemo posvećeni. Nastavljamo pojačanu usredsređenost započetu prošle godine uspostavljanjem regionalnog prisustva DFC-a sa sedištem u u Beogradu“, naveo je Marčik u odgovoru na upit Glasa Amerike.

Ranije ovog meseca Marčik je, povodom navoda u delu američke javnosti o mogućem povlačenju DFC-a sa Zapadnog Balkana i zatvaranju kancelarije u Beogradu, ukazao da se produbljuju modusi saradnje, čija je svrha ulaganje na Balkanu i u području Egeja.

“Agencija ostaje posvećena podršci razvoju i ekonomskom rastu u čitavom ključnom i prioritetnom regionu. Novo rukovodstvo DFC-a posvećeno je putovanju u Srbiju i na Kosovo kako bi se sastali sa partnerima, čim bude omogućeno bezbedno kretanje u sadašnjoj pandemiji”, ističe Marčik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari