EBRD: Novi Sad će dobiti autobuse na gas koji će smanjiti emisiju CO2 za 70 odsto 1Foto: Beta/Dragan Gojić

 Javno gradsko saobraćajno preduzeće Novi Sad kupuje nove autobuse sa pogonom na prirodni gas, koji će biti u upotrebi od 2020. godine, a koji u poređenju sa dizel autobusima imaju značajno manju emisiju štetnih produkata sagorevanja, saopšteno je danas iz EBRD.

Kupovina se obavlja na osnovu ugovora o zajmu od sedam miliona evra, koji je Novi Sad dobio od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Regionalna direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan Žužana Hargitai je izjavila da je to intenziviranje saradnje sa Novim Sadom i pokretanje prvog projekta potpisanim u okviru programa „Zeleni gradovi“.

„Novi autobusi doprineće da se smanji zagađenje vazduha, a istovremeno će pružiti kvalitetniji prevoz Novosađanima. Nastavićemo da podržavamo grad u naporima da kreira bolje okruženje i kvalitet usluga za građane Novog Sada“, kazala je Hargitai.

Projekat nabavke novih ekoloških autobusa deo je šireg programa obnavljanja autobuskog voznog parka, koje je gradsko preduzeće započelo početkom ove godine a novi autobusi zameniće deo starih dizel-autobusa i saobraćaće na najprometnijim gradskim autobuskim linijama, smanjujući na taj način emisiju CO2 za najmanje 70 posto.

Novi Sad je nakon Beograda drugi grad u Srbiji koji se pridružio mreži EBRD-ovih Zelenih gradova, a ova banka sarađuje sa gradom na projektu poboljšanja energetske efikasnosti hale SPENS i nastoji da dodatno podrži grad ulaganjima u zelene projekte.

Kako se navodi u saopštenju, EBRD podržava razvoj privatnog sektora i prelazak na zelenu ekonomiju, kao i ulaganje u infrastrukturu da bi se poboljšala povezanost u regionu Zapadnog Balkana.
U saopštenju se navodi i da je EBRD vodeći institucionalni investitor u Srbiji, kao i da je ova banka uložila više od pet milijardi evra u 250 projekata u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari