Efektiva traži raskide ugovora o kreditama u "švajcarcima" 1Foto: BETAPHOTO HINA Velimir Ilic

Predsednik udruženja bankarskih korisnika „Efektiva“ Dejan Gavrilović rekao je danas da je njihov zahtev da se, bez ikakvih ustupaka, od banaka traži da raskinu ugovore sa građanima koji imaju kredite indeksirane u švajcarskim francima.

On je za agenciju Beta rekao da će protestom, koji će početi u ponedeljak, 15. aprila, ispred Vlade Srbije tražiti da se poštuje stav Vrhovnog kasacionog suda da je „odredba o valutnoj klauzuli u švajcarskim francima nezakonita“.

Protest će, kako je rekao, možda biti i celodnevni i pod šatorima, zavisno od reakcije banaka i države, ali je „zakupljen termin do Nove godine“.

Efektiva je osnovana pre osam godina i njeni zahtevi se, kako navode, „dijametralno“ razlikuju od onoga što traži drugo udruženje – CHF Srbija.

Članovi „Efektive“, kako je rekao, traže da se ugovori sa valutnom klauzulom u „švajcarcima“ raskinu jer je „većina korisnika pretplatila dug“.

„Država nas nije pozvala da učestvujemo u razgovorima iako smo pokrenuli 5.000 tužbi od čega smo dobili nekoliko stotina pravosnažnih rešenja za nezakonitu kamatu, visinu kursa, troškove obrade kredita i visinu zatezne kamate“, rekao je Gavrilović.

Po računici profesorke Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danice Popović, krediti u „švajcarcima“ su i danas isplativiji od hipotekarnih kredita u evrima. Ona je za NIN navela da su zaduženi u „švajcarcima“ od 2008. godine do danas na kredit od 70.000 franaka platili 3.678 evra manje od onih koji su se za isti iznos zadužili u evrima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari