Efikasne kontrole i sprovođenje zakona ključni u borbi protiv prevara sa hranom 1Foto: Pixabay / lbokel

Efikasne kontrole i sprovođenje zakona su ključni u borbi protiv prevara sa hranom, rečeno je danas za Radio Slobodna Evropa iz Generalnog direktorata Evropske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj povodom nedavnog hapšenja 68 osoba u Srbiji osumnjičenih da su voće iz Grčke izvozili u Rusiju kao srpski proizvod.

Izvoz voća iz zemalja EU u Rusiju je zabranjen nakon sankcija koje su dve strane uvele jedna drugoj 2014. godine.

U Direktoratu kažu da su obavešteni o ovom slučaju i podsećaju da je trgovina između EU i Srbije regulisana Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa uspostavljenim mehanizmima za nadgledanje ispravnog funkcionisanja ovog sporazuma, u punoj saradnji sa srpskim kolegama.

„Efikasne kontrole i sprovođenje zakona u lancu ishrane su ključni u borbi protiv prevara sa hranom. Evropska komisija nastavlja da blisko sarađuje sa srpskim vlastima u svim oblastima pravne tekovine EU, u kontekstu procesa pristupanja, uključujući i oblasti poljoprivrede, bezbednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike“, navode u Direktoratu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je 26. aprila da je policija uhapsila petoro odgovornih lica privrednih društava i 63 poljoprivredna proizvođača zbog sumnje da su tokom 2017. i 2018. breskve i nektarine uvezene iz Grčke lažno deklarisali da su srpskog porekla kako bi izvršili reeksport voća kupcima u Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari