Fabrika cementa "Lafarž" slavi 180 godina 1Foto:Vojvodina.gov.rs

Fabrika cementa „Lafarž“ koja danas slavi 180 godina postojanja, u fabrici u Beočinu je pustila u rad novu tehnološku liniju, vrednosti 7,2 miliona evra.

„Lafarž“ je povodom jubileja, na osnovu Zakona o sprečavanju i kontroli zagadjivanja životne sredine, dobio Integrisanu dozvolu za sva postrojenja.

Dozvolu je uručio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je istakao da nova tehnološka linija donosi „iskorak u povećavanju udela obnovljive energije u proizvodnji cementa“, kao i zaštiti i očuvanju životne sredine.

Od kada je „Lafarž“ preuzeo fabriku u Beočinu, emisija zagadjujućih gasova je smanjena za 25 odsto, što je značajno jer je ta fabrika na obroncima Nacionalnog parka Fruška gora.

Кompanija „Lafarž“ je deo svetskog giganta „Lafarž Holcim grupe“ koji u 80 zemalja ima 2.500 pogona i zapošljava 75.000 ljudi.

„Lafarž“ je u Beočinu preuzeo najstariju cementaru na Balkanu, koja je počela da radi 1839. godine.

Tokom gotovo dva veka postojanja, proizvodi beočinske cementare su korišćeni za izgradnju objekata poput hidrocentrale Djerdap, Avalskog tornja, Centra Sava i mnogih drugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari