Fokusiraćemo se na ulaganja u infrastrukturu, kadrove i širenje poslovanja 1U društveno odgovorne projekte investirali smo više od milion evra: Sotirios Kostouros Foto: Srđan Bosnić

Od dolaska na srpsko tržište, kompanija BAT direktno je investirala više od 270 miliona evra, a od čega je oko 250 miliona uloženo u kupovinu i modernizaciju postrojenja u Vranju, odakle proizvode uspešno izvozimo u zemlje regiona, izjavio je Sotirios Kostouros, generalni direktor kompanije British American Tobacco za Srbiju i Crnu Goru.

U proteklih 15 godina poslovanja u Srbiji, uložili smo značajna sredstva u nove proizvodne pogone, ali i u osavremenjivanje procesa rada, kako kroz nove tehnologije, tako i kroz dodatne edukacije zaposlenih, a rezultati strateških ulaganja prikazuju se kroz značajno povećanje godišnje proizvodnje. Dobri poslovni rezultati, kao i unapređenje svih proizvodnih procesa, oduvek su bili trend poslovanja kompanije. To će biti naša poslovna filozofija i u narednom periodu, fokusiraćemo se na ulaganja u infrastrukturu, širenje poslovanja, ali i u kadrove – otkriva u razgovoru za Danas Kostouros.

U prilog konstataciji da fabrika u Vranju dobro posluje govori i podatak da je za 15 godina obim proizvodnje uvećan četiri puta, a značajan skok beleži i izvoz. Na koja tržišta najviše plasirate svoje proizvode?

Konstantan rast poslovanja kompanije svakako je doprineo današnjem stabilnom tržišnom učešću, a zahvaljujući velikim ulaganjima u modernizaciju i širenje poslovanja, godišnja proizvodnja uvećana je čak četiri puta u poređenju sa početnim obimom.

Zahvaljujući kontinuiranom fokusiranju na proizvodnju za izvoz, taj segment sada čini gotovo 30 odsto ukupne proizvodnje, dok je pogon u Vranju, na naše veliko zadovoljstvo, postao proizvodni centar za zemlje članice CEFTA sporazuma, odakle se proizvodi dodatno izvoze u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Makedoniju.

Nivo nelegalne trgovine duvanom u Srbiji sveden je na 20 odsto. Nedavne izmene i dopune Zakona o duvanu bi dodatno trebalo da doprinesu suzbijanju sive ekonomije u ovoj oblasti. Šta bi još moglo da se učini na tom planu?

Pitanje sive ekonomije od velike je važnosti kako za duvansku industriju, tako i za državu i društvo u celini, jer sva roba koja se prodaje van legalnih tokova nije samo gubitak za državni budžet, već i za distributere, industriju, pa i za potrošače kojima se prodaju proizvodi neproverenog kvaliteta.

Međutim, činjenica da je nivo nelegalne trgovine sveden na 20 odsto, ukazuje na to da se i šverc cigaretama na crnom tržištu smanjio. To su veoma ohrabrujući rezultati i signal da treba nastaviti u istom smeru.

Evidentno je da Vlada Srbije vodi odlučnu bitku protiv nelegalne trgovine duvanom, kao i uopšte protiv sive ekonomije, a BAT će svakako ostati pouzdan i snažan partner.

Veoma smo aktivni na raznim forumima i radnim grupama, organizovanim na državnom nivou, čiji je ultimativni cilj iznalaženje najefekasnijih načina za smanjenje delovanja crnog tržišta.

BAT se svakako može svrstati u red društveno najodgovornijih kompanija koje posluju na tržištu Srbije. Koje biste aktivnosti na tom planu posebno izdvojili?

Ponosni smo na činjenicu da predstavljamo jednog od vodećih nosilaca korporativne društvene odgovornosti, te da smo u društveno odgovorne projekte investirali više od milion evra.

Naš stav je da je simultano razvijanje sa lokalnom zajednicom od presudne važnosti za uspešno i dugoročno poslovanje. Istakao bih da smo krajem 2018. donirali vrednu računarsku opremu Gradu Vranje, koji je donaciju preusmerio na one kojima je ta pomoć najpotrebnija.

Osim toga, zahvaljujući zalaganju zaposlenih i lokalnih partnera, kompletno smo renovirali i opremili gradski bazen u Vranju, koji godinama nije bio u funkciji.

Pored donacija i ulaganja u lokalnu zajednicu, realizovan je i projekat sprečavanja dostupnosti duvanskih proizvoda maloletnicima, koji je uz podršku Nacionalne organizacije potrošača, uključivao različite obuke i radionice u većim gradovima širom Srbije.

BAT će i u budućnosti nastaviti sa ulaganjima u društveno odgovorne projekte.

Petnaestogodišnjica poslovanja BAT-a u Srbiji obeležena je, između ostalog, i predstavljanjem uređaja za zagrevanje duvana – Glo. Kakve efekte od tog poslovnog poteza očekujete?

Imajući u vidu sve globalne promene koje je pretrpela svetska duvanska industrija, sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da je BAT kompanija koja ne samo da se prilagođava, već i predvodi nove trendove.

Naša fokusiranost na potrebe potrošača i velika želja da na njih odgovorimo, navela nas je da kreiramo novi proizvod Glo koji zagreva, a ne sagoreva duvan, čineći ga potencijalno manje štetnim od pušenja.

Na osmišljavanju i implementaciji projekta BAT je radio godinama i uložio više od 2,5 milijarde dolara u istraživanja i razvoj, a sve u cilju dolaženja do revolucionarnog proizvoda koji je alternativa cigaretama, ali bez sagorevanja, dima i pepela.

Nedavno smo u Srbiji lansirali i proizvode najnovije generacije poput duvanskih stikova sa kapsulom i snažnijim ukusom, čime smo korisnicima Glo uređaja omogućili raznovrsniju ponudu.

Sledeći našu ambiciju predvodnika promena na tržištu, ponosni smo što možemo da idemo u susret procenama da će do 2050. polovina svih pušača koristiti ovakve, ili slične, proizvode.

 

Više od dve milijarde evra od poreza i akciza

BAT je, nesumnjivo, važan igrač u duvanskoj industriji Srbije koja, inače, inkasira 11 odsto ukupnih poreskih prihoda u budžetu. Kakva je, prema Vašoj proceni, perspektiva duvanske industrije posmatrano na regionalnom, ali i na globalnom nivou?

BAT je ne samo najveći britanski investitor u Srbiji, već i jedan od najvećih poreskih obveznika. U prilog tome najbolje svedoči podatak da je kroz poreze i akcize u budžet Republike Srbije, od 2003. godine, uplaćeno više od dve milijarde evra. Posmatrano na globalnom nivou, u toku je velika transformacija duvanske industrije, koja se ne ogleda samo u proizvodima, već i u kompletnom biznisu: U tom kontekstu posmatrano, od velikog značaja je što je upravo Srbija među prvim tržištima na kojima smo predstavili svoj novi uređaj za zagrevanje duvana – Glo. To je uvertira u nova ulaganja koje ćemo usmeriti u razvoj poslovanja potvrđujući tako poziciju jednog od najznačajnijih investitora u Srbiji.

 

Proslava jubileja uz visoke zvanice

Još jedan od velikih datuma za kompaniju British American Tobacco (BAT) bio je obeležavanje petnaestogodišnjice uspešnog poslovanja od preuzimanja Duvanske industrije Vranje. O važnosti jubileja svedoči i činjenica da je među zvanicama bila i Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, zajedno sa visokim predstavnicima kompanije. Bila je to prilika da se prikažu izvanredni rezultati poslovanja, na koje je kompanija veoma ponosna, a predstavljeni su i budući planovi, poput investicija, otvaranja novih radnih mesta i lansiranja novih proizvoda na srpsko tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari