Gazprom će sutra nastaviti redovnu isporuku gasa BiH 1Foto: EPA-EFE/ SERGEI ILNITSKY

Bosni i Hercegovini neće biti umanjene isporuke ruskog gasa, jer će od sutra Gazprom isporučivati količinu koja je ranije dogovorena, saopštila je večeras kompanija BH-Gas.

„BH-Gas obaveštava javnost da je u 17.36 časova dobio potvrdu prvobitne nominacije prirodnog gasa za dan 17. decembar, čime se stvaraju uslovi da svi potrošači prirodnog gasa imaju uredno snabdevanje prirodnim gasom“, naveli su iz ove kompanije.

To znači da su im iz Gazproma javili da neće smanjiti isporuke za 50 odsto BiH u narednim danima.

Iz BH-Gasa su naveli da je tačno da ih je Gazprom ranije obavestio o umanjenoj količini koju planiraju isporučiti u narednim danima „zbog tehničkih problema“.

„U 15.39 časova dobili smo obavest od ‘Gazprom Exporta’ da ‘Energoinvestu/BH-Gasu’ umanjuju odobrene količine prirodnog gasa za 50 posto. ‘Gazprom Export’ povodom novonastale situacije nije uputio nikakav zvaničan dopis niti dao bilo kakvo obaveštenje, izuzev telefonskog obrazloženja sa primopredajne tačke Beregovo da su u pitanju tehnički problemi“, naveldeno je u saopštenju.

Posle ove informacije BH-Gas je dobio novu potvrdu, odnosno informaciju da će isporuka gasa biti nastavljena kako je to i uobičajeno.

Milomir Draganić iz Gas prometa je izjavio da je očigledno došlo do nesporazuma, ali da se ne zna ko je napravio nesporazum.

Gas Promet je preduzeće sa sedištem u Istočnom Sarajevu, u Republici Srpskoj, za uvoz, snabdijevanje i transport prirodnog gasa.

Najveći udeo kapitala u Gas prometu ima JP Srbijagas, 39,14 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari