Gde je RZS pronašao 200.000 radnika kojih nema u Centralnom registru? 1Radnici Ilustracija Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Republički zavod za statistiku odbio je da Danasu rastumači zbog čega se razlikuju podaci o zaposlenosti koje objavljuje ta institucija od onih koji se vode u Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO).

„Republički zavod za statistiku (RZS) je jedina institucija nadležna za statistiku zaposlenosti i taj posao obavlja na kompetentan i transparentan način – metodologija i podaci su javno dostupni na sajtu RZS-a“, navodi se odgovoru RZS na pitanja Danasa.

A upravo ti, javno dostupni podaci, bitno se razlikuju od evidencije koju vodi CROSO, iako je taj registar po navodima samog RZS-a njihov osnovni izvor podataka. Tako bar stoji u odeljku 03.6 Statistička populacija, na koju nas je RZS uputio.

„RZS nije u obavezi da daje objašnjenje koje ste tražili iz razloga što ni metodologija ni podaci o zaposlenosti, za koje tvrdite da su dobijeni iz CROSO, nisu ni zvanični ni javno dostupni, tako da ne znamo sa čime i na osnovu čega bi trebalo da vršimo poređenje navedenih brojki“, kažu u državnoj statistici.

Inače, naš list je ranije zatražio od CROSO podatke o registrovanoj zaposlenosti i ispostavilo se da u njihovoj evidenciji, zavisno od posmatranog meseca „nedostaje“ od 200.000 do 270.000 ljudi za koje RZS tvrdi da su zaposleni.

Tako je, prema RZS, na kraju januara bilo je 2.192.884 zvanično zaposlenih, na kraju februara 2.189.384 a poslednjeg dana marta 2.178.237 ljudi.

Međutim, prema podacima prema podacima koje nam je dostavio CROSO, na kraju januara bilo je registrovano 1.961.894 radnika, u februaru 1.968.336 a martu 1.968.345 registrovano zaposlenih.

Pitanje odakle potiče ova razlika, ako su podaci zvanične statistike bazirani na evidenciji prijavljenih radnika koju vodi CROSO, ostalo je bez odgovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari