GIZ: Podržaćemo zapošljavanje 1

Predstavnici projekta Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu, uz saradnju sa Nemačkom organizacijom sa međunarodnu saradnju (GIZ), uručila je danas sertifikate savetnicima za Pasoš kompetencija, novi instrument za zapošljavanje u Srbiji.

Zamenica menadžera sektorskog fonda GIZ ORF MMS Amira Omanović rekla je da se će se Pasoš kompetencija, kao novi regionalni instrument zapošljavanja osetljivih kategorija, posle Bosne i Hercegovine sprovoditi i u Srbiji.

Ona je zahvalila Nemačkom saveznom ministarstvu za tehničku saradnju i GIZ što su prepoznali značaj ovog projekta i njegov nastavak u Srbiji i drugim zemljama regiona.

Omanović je rekla da je projekat u Srbiji počeo u julu 2017. godine i da je identifikovano devet organizacija koje su u nosioci projekta i dobitnici sertifikata.

Projektna menadžerka Amira Muratović rekla je da se instrument koristi na terenu kao podrška marginalizovanim, osetljivim kategorijama i povratnicima u zemlje jugoistočne Evrope.

Muratović je izjavila da u Srbiju pasoš „stiže“ iz BiH gde se sprovodio u proteklih pet godina, ali ne sa ciljem zapošljavanja, već unapređenja sistema nefomalnog učenja.

Od 2.000 korisnika projekta Pasoš kompetencija 11 odsto je napravilo korake ka samozapošljavanju, 15 odsto se zaposlilo, 21 odsto se vratilo učenju, dok je 15 odsto dobilo unapređenje, navela je Muratović.

Pasoš kompetencija u BIH nije kreiran kao instrument zapošljavanja, ali je imao efekte i u tom segmentu, ponovila je Muratović i izrazila nadu da će njegov efekat u Srbiji biti još bolji.

Edin Zečević, ispred udruženja „Skills“ koje u BIH spovodilo obuku, rekao je da je bio predavač za četiri generacije savetnika i da može reći da je veoma zadovoljan onim što je video u Srbiji.

Naučili smo vas svemu što smo mi naučili od Nemaca, rekao je Zečević i poručio savetnicima za Pasoš kompetencija da imaju odgovornost prema savetovanim osobama da ih sprovedu kroz program.

Vaša odgovornost je velika jer se radi o osetljivim grupama, a sve više povratnicima na ovaj naš prostor, rekao je Zečević.

Tokom popodneva iz Centra za proizvodnju znanja i veština predstaviće strateški plan za uvođenja Pasoša kompetencija u Srbiji za period 2018-2020, a razgovaraće se i o ulozi Nacionalne službe za zapošljavanje u tom procesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari