Gobeljić pobedio u trci za IMR 1

Posle dve godine u stečaju, kojima su prethodili periodi nagomilanih gubitaka i neuspelih tendera, Industrija motora iz Rakovice dobila je novog vlasnika – za 1,1 milijardu dinara kupio ju je konzorcijum Instituta za izgradnju grada i Hempra, beogradskih firmi u većinskom vlasništvu poznatog privrednika Zvonka Gobeljića.

Agencija za licenciranje je 30. septembra organizovala prodaju IMR kroz javno prikupljanje ponuda. Kako Danas nezvanično saznaje iz izvora bliskih nekim članovima Odbora poverilaca, u igri su bila tri kupca. Ponudu su u prvom krugu dostavile Lili Drogerije, oko 350 miliona dinara, ali poverioci time nisu bili zadovoljni. U drugom pokušaju vrednovana je ponuda iza koje se spekuliše da je stajao kontroverzni biznismen Zvonko Veselinović, čije se firme bave prometom starog gvožđa i koji je ponudio oko 700 miliona dinara, a najveću cenu bio je spreman da plati konzorcijum Gobeljićevih firmi.

Kako je procenjena vrednost imovine IMR-a, gde je najvredniji deo kompleks sa halama i objektima u centru Rakovice na 21 hektaru, iznosila 2,9 milijardi dinara a nijedna ponuda nije premašila polovinu vrednosti, odluku je doneo Odbor poverilaca u kome država ima većinu, a čine ga predstavnici Fonda za razvoj, Agencije za osiguranje depozita, banaka i bivših radnika. Ponuda Gobeljića najpre je ocenjivana na organima državnih institucija, Vlada Srbije potom ju je zaključkom odobrila da bi na sednici odbora konačno bila jednoglasno prihvaćena.

Novi vlasnik još nije najavio kakva će biti sudbina fabrike. Prema saznanjima Danasa, postoji više opcija a koja će biti izabrana znaće se nakon dubinskih analiza. Naime, i stručnjaci ukazuju da ovde nije reč o biznisu koji odmah donosi profit, već su potrebna velika ulaganja i pažljiva procena pravca u kome će se razvijati firma. Jedan od problema sa kojim će se kupac suočiti su zastarele mašine i tehnologija koja poslednjih godina nije obezbeđivala pouzdanu proizvodnju. Takođe, i deo grada u kome se nalazi fabrički kompleks polako menja profil, jer se sa zemljištem graniči novi Bulevar patrijarha Pavla kojim gradske vlasti najavljuju prostor namenjen ekskluzivnijim sadržajima.

Ipak, da mesta za proizvodnju ima, nadaju se radnici ne samo zbog toga što glavna lokacija fabrike nije jedino mesto gde proizvodnja može da se organizuje, nego se pozivaju i na biografiju Gobeljića koji je svoja prva radna iskustva sticao upravo u IMR-u, kao 16-godišnjak a dokazao se i u proizvodnji. Naime, Gobeljić je većinski vlasnik fabrike Ekstra pet, koja se 30 godina bavi proizvodnjom ambalažnih boca od pet plastike za kupce od kojih je najpoznatija Koka kola.

Takođe, većinski udeo ima i u fabrici Vode Vrnjci koja je u oštroj konkurenciji sa stranim kompanijama ima udeo od 10,7 odsto na tržištu Srbije. Ipak, radnici IMR-a najviše se pozivaju na iskustva Agromehanike iz Boljevca, koju je Gobeljić kupio u privatizaciji i od devastirane pretvorio u modernu, robotizovanu fabriku koja je danas najveći proizvođač poljoprivrednih mašina u istočnoj Evropi.

Ko je Zvonko Gobeljić

Osim privrede, Zvonko Gobeljić se bavio i ekonomskim istraživanjima i bankarstvom. Bio je četiri godine predavač na Fakultetu političkih nauka, jedan je od vlasnika Ekonomskog instituta, bio je predsednik Sava osiguranja i na čelu Upravnog odbora Diplomatskog stambenog preduzeća, sada je predsednik Kreditnog odbora i direktor u Vojvođanskoj banci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari