Grad firmama ruši poslovni prostor da Janjušević izgradi stambeni kompleks 1Foto: Mirjana Stevanović

Oko 80 preduzetnika i malih firmi koje već četvrt veka posluju u lokalima kupljenim od Stankoma, moglo bi da ostane bez poslovnog prostora iako je njihova imovina davno upisana u knjige.

Naime, Skupština grada prihvatila je prošlog leta inicijativu firme Šoping centar – „Brdo“ u vlasništvu Zorana Janjuševića, koja se nalazi tik uz pomenuti poslovni centar i izradila nova planska dokumenta. Sudeći po tom Nacrtu detaljne regulacije, koji je stavljen na javni uvid, najveći broj lokala bi trebalo da se sruši kako bi bila izgrađena stambeno poslovna zgrada visine do 19 metara, dok bi se manji broj iz tog kompleksa rekonstruisao. Ko bi to rušio i ko gradio u planu nije navedeno.

– Svi lokali ovog poslovnog centra se nalaze u vlasništvu ili preduzetnika ili malih i mikro preduzeća, koji godinama ovde rade, plaćaju porez i u proseku zapošljavaju dva do tri radnika ili ukupno oko 400 ljudi. Nas je iznenadilo saznanje da se pred usvajanjem nalazi novi plan detaljne regulacije kojim je većina naših lokala predviđena za rušenje. Niko nas nije kontaktirao, ni upozorio, ni pitao. Mi smo svi privrednici, trebalo bi da pravimo neke biznis planove, a u ovom trenutku ne znamo kakva je sudbina poslovnog prostora u kome radimo, da li ćemo ostati bez ičega, dobiti neki novi prostor u zamenu za srušeni i da li mi to uopšte želimo – kaže za Danas Slavica Despotović, preduzetnica i predsednica Udruženja vlasnika lokala, formiranog prema odredbama novog Zakona o stanovanju.

Ona ističe i da je zbunjujuće to što nije naveden nikakav javni interes da se sruše privatni lokali u kojima se odvija privredna delatnost a na tom prostoru izgrade stanovi za tržište. Ne postoji ni objašnjenje zbog čega se centralni atrijum koji je bio u statusu zajedničke parcele i služio za prilaz lokalima, sada preimenuje u javnu površinu, kao i to da se jedan broj lokala u novim planovima uopšte ne nalazi evidentiran kroz postojeće stanje.

Kompanija Stankom ranih 90-ih izgradila je prvu fazu poslovnog centra oivičenog ulicama Stevana Brakusa, Valjevske i Toše Jovanovića na Banovom brdu. Lokali su brzo prodati i od veze sa investitorom ostao je samo naziv kompleksa. Druga faza, objekat tik uz taj poslovni centar, nikada nije završena. Zgrada je kao prilično ruinirana prodata pre nekoliko godina, kao deo stečajne mase Stankoma. Sadašnji vlasnik je Šoping centar „Brdo“, registrovan u maju prošle godine kao firma za razradu građevinskih projekata, sa osnivačkim ulogom od 1.000 dinara a nenovčanim kapitalom od 115,4 miliona dinara. Manjinski vlasnik sa 41 odsto udela je Zoran Janjušević, a većinski, sa preostalim delom je Capital T&T iz Portoroža u Sloveniji, osnovan u leto 2016. Tu je Janjušević, prema podacima tamošnjeg registra pravnih lica, stopostotni vlasnik. S obzirom na to da je Janjušević podneo inicijativu za izmenu detaljnog plana, logična je pretpostavka da bi on nosio posao oko izgradnje novog kompleksa stambenog i poslovnog prostora. Ipak, on je u kratkom razgovoru za Danas negirao da bilo šta zna o planovima Šoping centra „Brdo“.

– Ja sam firmu prodao Slovencima, ostao sam samo tu finansijski, dok me ne isplate i niti šta odlučujem niti se pitam – tvrdi Janjušević.

Ni od gradskih vlasti nismo uspeli da saznamo kakva je sudbina postojećih lokala. Pitali smo kako je moguće da deo privatnih lokala nije upisan kao postojeće stanje u nove planove, zašto je najveći deo kompleksa predviđen za rušenje, po kom je osnovu ono opravdano, ko će nadoknaditi vrednost imovine vlasnicima, zašto oni nisu obavešteni o izmenama plana i koji je javni interes za čitav postupak. Odgovor nismo dobili. Čak ni obećanu informaciju kada i da li ćemo ga dobiti.

Zbunjujući datumi

Na zvaničnim sajtovima grada pojavljuju se različiti rokovi u kojima imaju pravo da reaguju, pa je na gradskom sajtu objavljeno da primedbe mogu da se dostave do 9. novembra a da je javna sednica Komisije za planove 22. novembra, dok je u prostorijama gde je moguće izvršiti uvid u planove navedeno da je rok za primedbe 15. a javna sednica 29. novembra.

Do privrede preko odbrane

Zoran Janjušević bio je blizak saradnik pokojnog srpskog premijera Zorana Đinđića, najpre kao savetnik za privredu od 2001. godine, a nakon pobuna jedinice JSO i savetnik za bezbednost premijera. Na to mesto kvalifikovalo ga je iskustvo koje je stekao na radu u BIA, pre ratnih sukoba u SFRJ. Mada su mediji tvrdili da je on u toj agenciji bio samo vozač, to ne korespondira sa činjenicom da je u akciji „Sablja“ izašao sa transkriptima prisluškivanih razgovora između kriminalaca, a spekulisalo se da to nije jedina kategorija prisluškivanih. Pominje se u nekoliko većih afera i istraga privrednog kriminala, od stečaja brodogradilišta Beograd, do prodaje cementare u Popovcu, kada je bio sumnjičen da je ugovorio nezakonitu proviziju. Interesantno je da u isto vreme kontakte sa bezbednosnim establišmentom ima i aktuelni zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je takođe kao blizak saradnik Đinđića, do 2003. bio uz poslaničke i odborničke mandate i savetnik saveznog ministra unutrašnjih poslova SR Jugoslavije i zamenik predsednika Odbora za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije, a kasnije, do 2004. i savetnik ministra odbrane Državne zajednice SCG, Borisa Tadića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari