Grad Niš: Jedva čekamo "Deltin" tržni centar 1delta city

Predstavnici grada Niša negirali su tvrdnje „Delta holdinga“ da je lokalna vlast tu kompaniju „dovela u neravnopravan položaj“ jer je „tražila da plati gradske takse koje nije zahtevala od drugih investitora“, zbog čega je ona „zamrzla“ projekat izgradnje svog tržnog centra.

Ova kompanija je ranije najavljivala da gradnja tržnog centra „Delta planet“ treba da počne u februaru prošle godine na zemljištu u širem centru grada koje decenijama koristi „Niš ekspres“, čiji su vlasnici „Delta rilestajt“, kao deo „Delta holdinga“, i konzorcijum radnika.

Prema navodima medija, predstavnici „Delta holdinga“, čiji je osnivač i predsednik Miroslav Mišković, početkom ove sedmice kratko su saopštili da je „projekat izgradnje tržnog centra u Nišu zamrznut zbog zahteva lokalne vlasti da plati gradske takse, čime je dovedena u neravnopravan položaj u odnosu na ostale investitore“. Ovakva izjava je na tragu one s kraja prošle godine, kada su u toj kompaniji kazali da „ne mogu da se obavežu na konkretan datum početka radova, jer u ovom trenutku nisu rešeni svi detalji vezani za konverziju zemljišta na kojem šoping-mol treba da se izgradi“. To građevinsko zemljište površine 69.607 kvadratnih metara, nad kojim „Niš ekspres“ ima pravo korišćenja, trebalo bi da pređe u njegovo vlasništvo, što se još uvek nije dogodilo zbog sporenja između te firme i Grada.

„Niš ekspres“, koji je gradskoj upravi Niša podneo formalni zahtev za „pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine“, još nije platio naknadu za tu konverziju, koja je inače određena rešenjem niškog Sekretarijata za imovinsko-pravne odnose u julu prošle godine. Pošto se „Niš ekspres“ tada izjasnio da će naknadu platiti jednokratno, njen pun iznos od 103.138.468 dinara je umanjen za 30 odsto, te je ova firma u konačnom trebalo da uplati 72.196.928 dinara. Umesto toga, „Niš ekspres“ se zbog visine utvrđene naknade žalio Ministarstvu finansija.

– Ministarstvo finansija kao drugostepeni organ je u avgustu prošle godine odbilo žalbu „Niš ekspresa“ kao neosnovanu. Protiv takvog rešenja Ministarstva, „Niš ekspres“ nije pokrenuo spor pred Upravnim sudom. Nakon isteka zakonskog roka za pokretanje upravnog spora, odnosno u oktobru prošle godine, rešenje Sekretarijata za imovinsko-pravne poslove je postalo pravosnažno. Ipak, „Niš ekspres“ nije izvršio obavezu plaćanja po tom rešenju, a upis prava svojine nad tim zemljištem nije izvršen jer je za to neophodno da stranka uz zahtev za upis prava svojine dostavi i dokaz da je naknada isplaćena – kažu u niškoj gradskoj upravi za Danas.

Oni dodaju da ova naknada ne spada u gradske takse, a da je sve urađeno u skladu sa Zakonom o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu. Prema njihovim rečima, ovu naknadu, koja se ne odnosi samo na zemljište ispod objekta ili pristupnice objektu, moraju da plate svi podnosioci zahteva za konverziju, bez izuzetaka.

Mihajlo Zdravković, gradski većnik resorno zadužen za privredu, kaže da ovakvu naknadu, koja se obračunava strogo u skladu sa zakonom, moraju da plate svi te tako i investitori. Zemljište koje je poklonjeno ili prodato investitorima koji su poslednjih godina došli u Niš, nije ulazilo u postupak konverzije iz prava korišćenja u pravo vlasništva, kao u slučaju „Niš ekspresa“, odnosno „Delte“, a da jeste, i oni bi morali da plate za tu vrstu konverzije u iznosu koji određuje zakon.

– Izgradnja Deltinog tržnog centra u Nišu je izuzetno značajna investicija, za koju smo i veoma zainteresovani i veoma otvoreni. Već su usvojeni urbanistički projekat i sva planska dokumenta i mi sada čekamo da ta kompanija krene u ovakav posao. Nije, dakle, reč ni o kakvoj diskriminaciji, naprotiv. Takođe, odluka o ovakvoj naknadi i njenom iznosu je zasnovana isključivo na zakonu, nije politička, niti je nama kao Gradu važno ko je vlasnik kompanije – rekao je Zdravković za Danas.

Kako je ranije saopšteno, vrednost tržnog centra Delta planet je oko 80 miliona evra, a investitor je „Delta rilestejt“. Garaža „Niš ekspresa“, koja se decenijama nalazila na ovom zemljištu, izmeštena je sa te lokacije još 2015. godine, ali kamen temeljac za ovaj šoping-mol još nije postavljen. O izgradnji Delta sitija u Nišu govori se poslednjih desetak godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari