Grad Niš poklonio aerodrom državi 1Niš Foto: wikipedia

Gradsko veće Niša odlučilo je juče da se sva imovina niškog aerodroma „Konstantin Veliki“ prepiše i poverava državi Srbiji na upravljanje.

Kako stoji u obražlozenju ovog akta, „država će na taj način pomoći aerodromu da se ekonomski osnaži i još bolje pozicionira na tržištu, pošto je trenutno stanje ekonomski neodrživo“.

Prema jednoglasnoj odluci Gradskog veća, na Republiku će biti preneta bez ikakve naknade sva imovina, i Beograd će donositi sve odluke u vezi sa aerodromom. Nakon donošenja ove odluke gradonačelnik Niša Darko Bulatović napustio je sednicu.

-Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici donela zaključak kojim se preporučuje Gradu Nišu da izvrši prenos kompletne imovine aerodroma „Konstantin Veliki“, prenos osnivačkih prava na aerodromu, da izvrši prenos sertifikata sa JP „Aerodrom“ na budućeg operatera i da izvrši prenos svih ugovora koji se odnose na poslovanje ovog preduzeća. Cilj ovakve preporuke je javni interes Grada Niša i svih građana Niša- rekao je načelnik Gradske uprave Ljubiša Janić novinarima.

On je kazao da u ovakvoj odluci „ne vidi nikakvu centralizaciju“. Niški aerodrom je prerastao lokalne okvire, on je alternativni aerodrom beogradskom „Nikoli Tesli“, a po analizi Vlade Srbije u aerodrom „treba uložiti milijardu dinara da bi dalje funkcionisao“. Takođe, kako je rekao, niški aerodrom nije kadrovski „opremljen“, a Uredba o suspenziji zapošljavanja u javnom sektoru dodatno usložnjava taj problem.

-Da li će država stvarno i po ko zna koji put ugroziti rad Aerodroma koji je u poslednjih nekoliko godina zabeležio istorijske rezultate, ili priča o preuzimanju ima isključivo pozitivnu stranu?, prokomentrarisana je juče ovakva odluka na portalu Fly for Niš, koji se bavi promocijom letova sa niškog aerodroma.

Ovaj portal je izrazio nadu da „do najcrnjeg scenarija neće doći i da će se putnici sa aerodroma Niš i u narednim godinama povezivati sa Evropom i svetom sa cenama već od 10 evra“. On je podsetio i na više odluka države, donetih u predhodnim godinama, kojima je razvoj ovog aerodoma blokiran. zaustavljan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari