Građani Srbije dobrodošli samo u 16 država 1Foto: Beta/AD Aerodrom Nikola Tesla Beograd

Svega nekoliko zemalja sveta ima otvorene granice uz eventualne zdravstvene preglede putnika prilikom ulaska na njihovu teritoriju, dok je više od 70 država zbog epidemije korona virusa potpuno zatvorilo prelaze i aerodrome za sve strane državljane.

Za građane Srbije, dodatno zatvoreno je i još 47 zemalja, dok je u 38 ulazak moguć uz neko od ograničenja – obavezan PCR test, višednevni karantin ili uslov da nije reč o turističkom putovanju.

Naši državljani slobodno mogu da putuju u svega 16 država među kojima je Albanija, Belorusija, Kina, Turska, BiH, Bugarska, Meksiko, Kongo, Jamajka…

Pri tom, zabrane ulaska strancima nekada su administrativne, a u nekim slučajevima fizički je nemoguće posetiti neku destinaciju jer je drumski i železnički saobraćaj iz njenog okruženja zaustavljen i putovanje je moguće samo avionom.

Obično, od zabrana su izuzeti putnici sa dvojnim državljanstvom, radnim vizama kao i oni koji idu poslom ili prate humanitarne pošiljke.

Detaljni podaci, s obzirom na to da se režimi ulaska menjaju, mogu se naći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, iako ta baza nije ažurna na dnevnom nivou.

I pored tako suženog prostora, otvaranje aerodroma u velikom broju svetskih prestonica omogućilo je da se poslednjih nedelja obnove pojedine redovne avio-linije i poveća cirkulacija, iako ih ne mogu koristiti sve kategorije putnika.

Na beogradskom aerodromu kažu za Danas da se za sada odvijaju letovi na oko 50 destinacija, ali i da se situacija menja svakodnevno.

– Avio-saobraćaj je na globalnom nivou jedna od najteže pogođenih industrija pandemijom korona virusa, pa je smanjenje saobraćaja u ovom periodu očekivano, a posledice po poslovanje će biti dugoročne. Nadamo se da će se, u zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije i međunarodnih i domaćih propisa, putovanje u doglednoj budućnosti ponovo donekle normalizovati, ali je teško dati konkretnija predviđanja – kažu iz Aerodroma „Nikola Tesla“.

Daleko je komplikovanije sa železničkim saobraćajem i za sada jedina međunarodna linija, otvorena pre tri dana, jeste noćni voz sa Topčidera prema Baru.

– Preduzeće Srbija Voz je u komunikaciji i sa ostalim stranim železničkim upravama i u zavisnosti od epidemiološke situacije, a kada se budu stekli potrebni uslovi, u saobraćaj će biti uvedeni i ostali međunarodni vozovi – kažu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Dodaju da je nakon ukidanja vanrednog stanja u Srbiji, međunarodni prevoz putnika drumom ponovo uspostavljen sa Bosnom i Hercegovinom, Turskom, Slovenijom, Švedskom, Nemačkom, Bugarskom, Severnom Makedonijom, Francuskom i Crnom Gorom.

Međutim, u Ministarstvu ističu i da je redovnost obavljanja međunarodnog linijskog prevoza putnika „bazirana na iskazanim potrebama putnika i otvorenosti međunarodnih graničnih prelaza, koje predstavljaju izmenljivu kategoriju i u direktnoj su vezi sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, kako u našoj tako i u drugim državama“.

Za naše građane najvažnije je kakav status imamo kod većine evropskih zemalja, bez obzira na vrstu prevoza. Polovinom ovog meseca očekuje se da granice otvori Grčka, dok je za ulazak u Austriju, Nemačku, Belgiju, Francusku, Mađarsku, Norvešku, Italiju, Španiju, Švedsku, Poljsku, Portugaliju, Rumuniju, Rusiju, Makedoniju, Sloveniju, Holandiju, Hrvatsku, Češku ili Švajcarsku, potreban opravdan razlog ili regulisan boravak uz višednevni karantnin koji često ne isključuje PCR test.

U Crnu Goru je posle višemesečne zabrane ulaska, srpskim državljanima sredinom prošlog meseca dozvoljeno da pređu granicu uz negativan PCR test.

Avio saobraćaj sa 24 zemlje

– Neke od destinacija ka kojima se odvija redovan saobraćaj su Pariz, Istanbul, Minhen, Atina, Njujork, Berlin, Brisel, Kopenhagen, Oslo, London, Ženeva, Frankfurt, Abu Dabi, Dubai, Beč, Zagreb, Split, Solun, Larnaka, Cirih, Podgorica, Tivat, itd. Države ka kojima je obnovljen direktan avio-saobraćaj su Albanija, Austrija, Belgija, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka Republika, Danska, Francuska, Grčka, Holandija, Hrvatska, Katar, Nemačka, Norveška, Severna Makedonija, Sjedinjene Američke Države, Slovenija, Švajcarska, Švedska, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Ujedinjeno Kraljevstvo – rečeno nam je u kompaniji – kažu na aerodromu „Nikola Tesla“ i dodaju da funkcioniše i čarter letovi ka Antaliji i Bodrumu u Turskoj i Hurgadi i Šarm el Šeiku u Egiptu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari