Građanski preokret: Uprkos rešenju o rušenju, Linglong i dalje gradi 1Foto: Građanski preokret

Gradnja bez građevinske dozvole u Srbiji ne mora uvek da se završi rušenjem nelegalnih objekata, takav bar zaključak izveli su u Udruženju Građanski preokret na osnovu zvaničnih informacija dobijenih u Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku, građevinasrtvo i saobraćaj.

Na brojna pitanja o statusu gradilišta fabrike prenumatika Linglong u Zrenjaninu, naročito na pitanje da li je kineska kompanija Linglong postupila po naredbi pokrajinskog građevinskog inspektora da ukloni osam objekata izgrađenih bez građevinske dozvole, podignutih na preko 47  hektara, odgovor je bez odgovora.

– Pokrajinski sekretarijat nije odgovorio na pitanje šta će, kada i kako preduzeti da bi se uklonili bespravno podignuti objekti ako investitor nije postupio po naredbi građevinskog inspektora. Zato smo, u međuvremenu, zatražili i vanredni inspekcijski nadzor kako bi se utvrdile činjenice na gradilištu – objašnjava aktivista GP Dušan Kokot.

Građevinski inspektor Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj  utvrdio je 27. aprila da je kineska kompanija Linglong na svom gradilištu fabrike automobilskih guma u Zrenjaninu gradila osam objekata na preko 47 hiljada kvadratnih metara bez građevinske dozvole.

Zbog toga je dan kasnije doneta naredba, na koju se poziva Građanski preokret, o zatvaranju dela gradilišta u fabričkom kompleksu Linglong u Zrenjaninu.

Ipak, uklanjanja izgrađenih objekata bez dozvole nije bilo.

Zbog nepostupanja po naredbi građevinske inspekcije ovo udurženje 31.maja podnelo je krivičnu prijavu protiv odgovornog lica investitora Linglong International Europe Zrenjanin i odgovornog lica izvođača radova China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction, zbog krivičnog dela građenje bez građevinske dozvole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari