Građanski preokret: Vlast krši ustavom garantovanu jednakost na tržištu i skriva ugovor s Linglongom 1Foto: Grad Zrenjanin / Vlasnik Linlonga Vang Feng na potpisivanju ugovora u Zrenjaninu

Puna tri meseca Republička direkcija za imovinu Republike Srbije skriva ugovor kojim je Srbija, prema zaključku Vlade, poklonila više od 97 hektara zemljišta kineskoj kompaniji Linglong, ističe Građanski preokret u saopštenju.

Ugovor na osnovu kojeg je Linglong postao vlasnik skoro sto hektara nekada plodnih njiva, a sada parcele na kojoj će se graditi fabrika automobilskih guma, potpisali su 28.03.2019. godine Jovan Vorkapić, direktor Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije i vlasnik kineske kompanije “Shandong Linglong Tire Co, Ltd“ Vang Feng.

U saopštenju navode da so sada sadržaj ugovora nije objavljen. Republička direkcija za imovinu, kako navode, oglušila se na zahtev da dostavi kopiju ugovora na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, čak i nakon Rešenja Poverenika kojim joj je to naloženo.

„Grad Zrenjanin je prošle nedelje raspisao novi oglas o prodaji građevinskog zemljišta. U zoni „Jugoistok“, u kojoj se nalazi zemljište poklonjeno Linglongu, prodaju se parcele po početnoj ceni od 943,5 dinara za kvadratni metar. Na taj način, Vlada Srbije, Republička direkcija za imovinu Republike Srbije i Grad Zrenjanin krše ustavom garantovani jednak položaj na tržištu“, navodi Građanski preokret, pozivajući se na Član 84. Ustava Srbije.

U saopštenju dalje navode da vlast Aleksandra Vučića daje ogromne privilegije stranim, velikim i bogatim kompanijama, dok se građanima i domaćim preduzećima, kako kažu, „dere koža s leđa“, što je karakteristično ponašanje kolonijalnih i marionetskih vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari