Udruženje Građanski preokret traži poništenje građevinske dozvole Linglongu 1Foto: Građanski preokret

Udurženje Građanski preokret podnelo je je Upravnom sudu tužbu protiv Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj kojom se traži poništavanje građevinske dozvole izdate kompaniji Linglong za izgradnju objekata u okviru fabrike automobilskih guma u Zrenjaninu.

Kao razlog se navodi da je građevinska dozvola nezakonita kao preuranjen akt jer je izdata pre odluke o Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu, kao prethodnom pitanju o kojem se još uvek odlučuje pred drugim državnim organom.

-Građanski preokret je tužbom ukazao da je svrha postupka davanja saglasnosti na studiju prevencija negativnog uticaja na životnu sredinu. Time što Pokrajinski sekretarijat nije sačekao odluku o studiji, obesmislio je odlučivanje o njoj, jer izdata građevinska dozvola omogućava izgradnju fabričkog postrojenja čiji uticaj po životnu sredinu nije prethodno ispitan u okviru zakonom propisanog postupka -kaže aktivista Dušan Kokot.

Kako navod eu ovovj organizaciji, tužbom žele da ukažu da je za izdavanje građevinske dozvole investitoru bilo neophodno i pribavljanje Uslova zaštite prirode koje izdaje Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, jer se u neposrednoj blizini katastarske parcele na kojoj se gradi fabrika guma, na samo dva kilometra, nalazi Specijalni rezervat prirode „Carska bara“.

-Linglong nije priložio dokaz da je takve uslove tražio i dobio, što je Pokrajinski sekretarijat zanemario. Sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj izdavanjem nezakonite građevinske dozvole pokušava da pravno „pokrije“ dosadašnju bespravnu izgradnju i krivično delo građenje bez građevinske dozvole koje je na više od 47 hiljada kvadratnih metara izvršio Linglong, a ustanovio građevinski inspektor – decidiran je Dušan Kokot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari