Grejanje u Užicu 118 i 148 dinara po kvadratnom metru 1Foto: Nenad Kovačević

Centralno grejanje u Užicu moglo bi uskoro da poskupi, jer je JP Gradska toplana zatražila povećanje cene te usluge za 20 odsto, a konačnu reč o tome daće gradska vlast.

Ako Gradsko veće odobri taj zahtev, biće to treće poskupljenje grejana u Užicu za poslednje tri godine.

Domaćinstva bi, umesto sadašnjih 99.77, plaćala 118, a privreda i ostali korisnici, umesto 124.71, trebalo bi da izdvoje 148 po kvadratnom metru. Treba podsetiti na to da najveći broj Užičana plaća grejanje svih 12 meseci tokom godine.

– Grejanje će najverovatnije poskupeti. Podneli smo zahtev Gradskom veću za povećanje cene za skoro 20 odsto. Obavezni smo da primenjujemo uredbu Vlade Srbije, kojom je propisana metodologija za utvrđivanje cene grejanja, a jedini razlog za poskupljenje je što su poskupeli i gas i mazut, rekao je za Danas Zoran Šibalić, direktor JP Gradska toplana i istakao da „prema nezvaničnim informacijama, od Nove godine, „Srbijagas“ namerava i dodatno da poveća cenu gasa.

– Problem svih toplana u Srbiji je taj u tome što nas „Srbijagas“ tretira kao privredne subjekte i za nas se cena gasa formira na slobodnom tržištu i plaćamo je 51 dinar, dok je cena za građane povlašćena, odlukom Vlade Srbije, i iznosi 33 dinara, dodo je Šibalić. Navodeći da su oktobar i deo novembra bili topli, Šibalić je naveo da je Gradska toplana, i pored visokih cena energenata, ostvarila uštede isključivanjem grejanja tokom dana i da će time delimično amortizovati deo gubitka.

To preduzeće greje više od 400.000 kvadratnih metara, od kojih se 80 odsto naplaćuje po utrošku energenata po kvadratnom metru, a ostatak po utrošku toplotne energije. Bez obzira na cenu, kako navodi, nema zahteva za isključenje centralnog grejana, već vlasnici kuća zahtevaju da im se uvede ta usluga. Ipak, kako Šibalić dodaje, za razliku od preduzeća i ustanova koji svoje obaveze redovno izmiruju, građani duguju oko 130 miliona dinara.

– Oko 500 građana duguje 90 miliona dinara i njihovi pojedinačni dugovi su od 50.000 do 600.000 dinara, a računi ostalih dužnika su manji od 50.000 dinara. Mi ih utužijemo, preko Sistema objedinjene naplate, ali mala je korist od toga. Među njima ima onih koji su slabijeg materijalnog stanja, ali većina su dobrostojeći ljudi koji duguju od 300.000 do 600.000 dinara, kazao je Šibalić i dodao da ne postoji tehnička mogućnost da se isključi centralno grejanje dužnicima u stambenim zgradama, jer su instalacije u njihovim stanovima u koje radnici tog preduzeća ne smeju da ulaze, jer su u pitanu privatni posedi.

– Ipak, od 2014. godine takve instalacije moraju da budu u hodnicima zgrada, kako bismo, bez ulaska u stan, isključivali grejanje neplatišama, objasnio je direktor Gradske toplane. Na negodovanje korisnika da se cena grejanje nije snižavala kada su cene energenata padale, on je podsetio na to da je užička toplana, među retkim toplanama u Srbiji, u martu i oktobru 2016. godine, upravo zbog pada cena energenata, snižavala cenu grejanja.

Inače, ukoliko Skupština grada, na sednici 27. novembra, prihvati predlog Gradske toplane, priključak na sistem centralnog grejanja trebalo bi da košta oko 4.000, umesto sadašnjih 8.000 dinara po kilovatu toplotne energije, bez PDV. Šibalić je objasnio da bi to trebalo da bude značajna ušteda za buduće korisnike, jer je do sada za stan od 60 kvadrata, ta taksa iznosila oko 100.000 dinara. „Očekujemo da će ta izmena privući veliki broj budućih korisnika, a posebno investitore koji grade nove objekte“, poručio je Šibalić.

Jeftiniji priključak na gasovod

Zbog aerozagađenja u gradu, vlasnici kuća se podstiču da koriste gas, pa je preduzeće „Užice-gas“, čiji su osnivači Grad Užice i firma „Jedinstvo“, produžilo akciju „Užice – čistiji grad“ kojom se budućim korisnicima omogućava da plate priključak od 490 evra, bez PDV, što je jeftinije za 50 odsto od redovne cene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari