Guverner Razvojne banke Saveta Evrope: Srbija neće osetiti teške posledice krize 1Savet Evrope Foto: Wikipedia

Srbija neće biti teško pogođena ekonomskom krizom usled pandemije, ali će kriza uticati na nju, rekao za Radio Slobodna Evropa (RSE) guverner Razvojne banke Saveta Evrope Rolf Venzel (Rolf Wenzel).

On je predvideo ekonomski pad u prvoj polovini 2020. godine u mnogim evropskim državama, pogotovo onim koje zavise od turizma i napomenuo da je neizvesno koliko brzo će se evropske države izvući iz krize.

Prema rečima Venzela, evropske institucije su jasno pokazale podršku zemljama Zapadnog Balkana, a Razvojna banka Saveta Evrope, finansijska institucija koja okuplja 41 državu članicu, prošle nedelje je odobrila Srbiji zajam od 200 miliona evra, koji je namenjen za podršku zdravstvenom sektoru u borbi protiv korona virusa.

Venzel je za RSE istakao da će među troškovima Vlade Srbije iz tog zajma biti i nabavka zaštitnih odela, maski i neophodne medicinske opreme.

„Sada ćemo pregovarati o uslovima za zajam, i nadam se da ćemo moći vrlo brzo da izvršimo transfer, u skladu sa pravilima koja imamo kako bismo osigurali da novac tačno namenski bude utrošen“, rekao je Venzel.

Ukazujući da će sve zemlje biti pogodjene krizom izazvanom pandemijom on je kazao da je Srbija u boljem položaju jer se u privrednom rastu ne oslanja značajnije na turizam.

„Jasno je da će i Srbija biti sa nižim ekonomskim rastom, ako ne padom. Kada pogledam brojke koje projektuje Medjunarodni monetarni fond za 2020. godinu, mislim da ćemo videti pad u mnogim državama, pad ekonomskih performansi. Medjutim, u drugoj polovini 2020. godine i tokom 2021. države će izaći iz krize“, rekao je Venzel.

Dodao je da je Srbija „imala snažne ekonomske performanse, ekonomski rast je bio dobar u poredjenju sa drugim državama regiona tokom proteklih nekoliko godina, što je stavlja u bolji položaj u borbi protiv krize koju je izazvala pandemija.

„Ali opet, naglasiću, postoji velika neizvesnost u tome koliko brzo države mogu da izadju iz krize, podstaknu potrošnju i koliko brzo ekonomski rast može biti uspešan“, rekao je Venzel.

Podsetio je da je Razvojna banka Saveta Evrope vrlo aktivna u zdravstvenom sektoru Srbije.

„Prošle godine smo odobrili 200 miliona evra zajma i pružili stručnu podršku za obnovu bolnica širom države. Vrlo blisko saradjujemo sa Vladom i njenim agencijama, posebno Ministarstvom finansija, kako bismo osigurali da novac bude potrošen na pravi način i da je namenski utrošen“, rekao je Venzel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari