Zašto Srbija neće glasati za rezoluciju Saveta Evrope? 1foto-EPA-EFE-PATRICK-SEEGER

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom današnjeg obraćanja naveo je da neće ići na samit država članica Saveta Evrope, koji se održava na Islandu 16. i 17. maja, te da je odluku o tome da Srbija tamo „bude predstavljena na najnižem nivou“ doneta u sa premijerkom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Dačićem.

„Ja neću ići u Rejkjavik i nećemo glasati za njihovu deklaraciju, mi ćemo biti uzdržani“, poručio je Vučić.

Pravilo je da Savetu Evrope učestvuju šefovi država i vlada.

Razlog za ovu odluku vrha Srbije je odbijanje da se u tekst deklaracije Saveta Evrope koja bi trebalo biti usvojen u glavnom gradu Islanda, u delu gde se pominje poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, Moldavije i Gruzije, doda formulacija „kao i svih drugih članica Saveta Evrope“.

„Mi smo spremni da podržimo teritorijalni integritet Ukrajine, Moldavije i Gruzije, samo nismo spremni da se tako lako odreknemo teritorijalnog integriteta Srbije, kao što bi neki drugi u naše ime želeli“, rekao je Vučić.

Podsetimo da je Savet ministara Saveta Evrope 24. aprila odlučio da aplikaciju Kosova o članstvu u ovoj organizaciji preda Paralmentarnoj skupštini, čime je razmatranje pristupanja Kosova u ovu međunarodnu organizaciju ušlo u formalnu proceduru.

I pored usmenog prihvatanja evropskog predloga u kome jasno stoji da „Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji“, ali i aneksa o implementacije prihvaćenom u Ohridu, Beograd je na pomenutoj sednici glasao protiv aplikacije Kosova, te se i dalje protivi tome da Priština dobije stolicu u Savetu Evrope.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari