"Herojima" u epidemiji korona virusa plate nisu uplaćene na vreme 1Foto: BETAPHOTO/ KLINIČKI CENTAR NIŠ (Arhiva)

Zaposlenima u Kliničkom centru Niš, koji je tokom još uvek aktuelne epidemije bio jedan od najvećih kovid centara u Srbiji, a oni verbalno proglašeni herojima koji su, prema dostupnim informacijama, zbrinuli više od 2.200 kovid pacijenata sa juga zemlje – kasne plate.

Ova ustanova, inače, ima više od 3.200 radnika.

Zbog kašnjenja prvog dela zarade za maj radnici KC su revoltirani, a pojedini sindikati su intervenisali u Ministarstvu zdravlja i Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja.

– Svi smo ogorčeni. Plate primamo iz dva dela, oko 1. i 15. u mesecu, sa najviše tri do četiri dana „kašnjenja“, ukoliko je vikend ili praznik. Sada ih nema, nemamo informaciju zašto, niti kada će ih biti. Hvalili su nas na sva usta da smo podneli najveći teret epidemije, obećavali nam ordenje, zaposlenja i povećanja plata, aplaudirali su nam. Ovo je nagrada za naše požrtvovanje, koji su neki platili zaražavanjem ili životom? – kažu za Danas zaposleni u KC Niš, koji bi da ostanu anonomni.

Naši izvori u niškom KC preciziraju da kasni deo zarade u fiksnom iznosu za svakog od zaposlenih, koji se zna unapred, te „nema potrebe da se nešto posebno obračunava, kao kod drugog dela, gde ulaze prekovremeni rad, dežurstva i slično“. Oni kažu da je, po informacijama koje imaju, ovaj deo zarade isplaćen njihovim kolegama u Beogradu i Novom Sadu, kao i nekima u regionu, kao što su Pirot ili Bela Palanka.

– Ovakvo ponašanje prema zdravstvenim radnicima niškog KC je nedopustivo. Prema našim informacijama, plate kasne jer RFZO nije preneo novac za to namenu, iako novca ima. Povereništvo UGS Nezavisnost KC je intervenisalo i kod Ministarstva, i u RFZO, pa očekujemo da ovaj problem uskoro bude rešen. Pojedinačni kolektivni ugovor za zdravstvene ustanove, inače, predviđa da zarade treba da budu isplaćene najkasnije od 15. do 20. u mesecu – kaže za Danas Zoran Ilić, predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite UGS Nezavisnost.

Dejan Ilić, predsednik Sindikata „Sloga“ za jug Srbije, dodaje da i taj sindikat, koji je nedavno formirao podružnicu u KC Niš, ima informacije da plate kasne jer RFZO nije uplatio sredstva, a da razlog ne znaju.

– KC Niš ni u jeku epidemije nije bio na visini zadatka, morao je da se organizuje i radi znatno bolje, tako da se takva situacija nastavlja i sada, kroz situaciju sa isplatom zarade. Zdravstveni radnici su kovani u zvezde, a sada ni oni koji su „ginuli“ na poslu ne mogu da prime ni ono što su zaradili. Prema tvrdnjama stručnjaka, najverovatnije nas očekuje još jedan talas epidemije, pa se pitamo koliko će oni opet biti spremni da „ginu“ i šta će tada biti sa zdravstvenim sistemom – kaže Ilić za naš list.

Odgovor o tome zašto kasne plate Danasu su uskratili i uprava KC Niš i direktor Zoran Radovanović. Ministarstvo zdravlja je odgovorilo da nije nadležno za tu temu, već je to RFZO. U RFZO do zaključenja ovog izdanja nisu odgovorili Danasu na identična pitanja koja smo im tokom dana postavili, ali su, kako saznajemo, nekoliko sati kasnije, juče, kasno popodne, radnicima u KC Niš – plate legle.

Kako će se isplaćivati volonteri zaposleni tokom epidemije?

Klinički centar Niš juče nije odgovorio ni na pitanja Danasa koliko je radnika u vreme epidemije zaposleno na određeno vreme i da li njihove zarade isplaćuje RFZO ili KC iz sopstvenih sredstava, kao i koliko je onih kojima je u to vreme produžen radni odnos iako su ispunili starosni uslov za odlazak u penziju.

Prema našim izvorima, onima koji su zaposleni na određeno vreme „država će isplatiti dve zarade, dok ostatak treba da isplati KC iz sopstvenih sredstava“, a plate onih kojima je produžen ugovor o radu i nakon ispunjenja starosnog uslova za penziju takođe će „morati da isplaćuje sama ustanova“.

Uprava KC je sredinom aprila saopštila da je „zbog aktuelne pandemije korona virusa i povećanog pritiska na zdravstveni sistem“ zaposlila na određeno vreme od tri meseca 120 lekara, 90 medicinskih sestara i tehničara i tri farmaceuta. U Upravi su tada kazali da će nakon procene kvaliteta njihovog rada oni dobiti i ugovore za stalno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari