Hiljade stranaca ilegalno radi na gradilištima po Srbiji 1Foto: FoNet/ MGSI

U poslednje dve godine inspekcije su zatekle na stotine stranih radnika na gradilištima u Srbiji bez potrebnih radnih dozvola, lekarskih pregleda, često i bez boravišne dozvole.

Prema podacima UGS Nezavisnost, najviše stranih državljana evidentirano je na gradilištu tržnog centra Promenada mol u Novom Sadu, gde je tokom tri nadzora zatečeno više od 1.000 državljana Rumunije bez radnih dozvola.

UGS Nezavisnost navodi i da je prilikom nadzora na gradilištima u Beogradu, Nišu, Vranju i na Zlatiboru inspekcija za rad evidentirala više od 500 državljana Turske, od kojih 315 nije imalo dozvole za rad, a 101 nije imao regulisan radno-pravni status i nije bio socijalno osiguran.

U periodu od novembra 2018. do avgusta ove godine, svega nekoliko od 100 državljana Indije na gradilištima Koridora 11, kao i na gradilištu brze pruge Beograd – Novi Sad – Subotica je, kako je utvrdila inspekcija, imalo dozvole za rad.

Samo u poslednja dva meseca, prema podacima drugog reprezentativnog sindikata, Saveza samostalnih sindikata, više od 100 stranaca radilo je na crno na domaćim gradilištima.

Neka od njih su i pod pokroviteljstvom države jer se radi o izgradnji stanova za službe bezbednosti.

Tako je inspekcija na gradilištu ovakvih stanova u Novom naselju u Novom Sadu zatekla 72 državljana Turske, koji nisu imali radne dozvole, a zbog čega je inspekcija podnela zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv firme koja ih je angažovala, Polater Oltas Construction. Ova firma je otvorena prošle godine, a prema podacima APR, u vlasništvu je dva turska državljana.

Bilo je to krajem jula ove godine, a samo nekoliko dana kasnije, poslednjeg dana jula, inspekcija je na gradilištu u Vranju zatekla sedam turskih državljana sa kojima poslodavac firma Tasjapi Insat nije regulisala radno-pravni odnos, niti im pribavila radne dozvole.

Tog dana je u Kragujevcu inspekcija na gradilištu kod poslodavca AMV Gradnja iz Vlasotinca pronašla šest, takođe, turskih državljana koji su radili bez dozvole.

Stanovi za bezbednost bili su poligon i za radnike na crno u Nišu.

Prvog septembra, inspekcija je nakon nadzora na gradilištu gde se zidaju stanovi za pripadnike snage bezbednosti pronašla 37 radnika, od toga 35 Turaka koji nisu imali ugovore o radu sa poslodavcem firmom Global constructions team iz Niša.

Ova firma iz Niša osnovana je takođe prošle godine, a vlasništvo u njoj dele dva fizička lica i firma Kostić proing iz Niške Banje, koja je prošle godine kao jedini ponuđač na tenderu dobila da radi tehničku dokumentaciju za izradu fontane u centru Niša.

Predsednik Sindikata građevinskih radnika Saša Torlaković za Danas kaže da je zabrinut jer bi moglo da se desi da se izmeni zakon koji bi mogao da se legalizuje ovakav rad na crno.

„Postoji i radna grupa koja bi trebalo da počne da dogovara izmenu zakona kojom bi se svakom poslodavcu omogućilo da dovede jednog radnika, plati ga za taj dan i ostavi da on sam plati sve ostalo. To bi, praktično, značilo legalizaciju rada na crno“, upozorava Torlaković.

Poslednji primer stranaca na gradilištima Srbije koji rade poput „roblja“ jeste onaj iz avgusta, kada je nekolicina Indijaca u centru Kraljeva protestovala jer nije plaćena za svoj rad.

Indijci, koje je za potrebe radova na Koridoru 11 angažovala firma GP Nikolić iz Kraljeva, su na kraju otišli kućama, ali je pitanje da li će država, odnosno nadležni kazniti firme koje zapošljavaju radnike na crno, koji dovode strane državljane ne uplaćujući im plate, i angažujući ih bez radnih dozvola, često i boravišnih.

Za predsednika Građevinske komore Srbije Gorana Rodića najveći krivac su sudstvo i tužilaštvo jer se više od 10.000 podnetih prekršajnih prijava ne rešava.

„Većina tih radnika koje inspekcija nađe da rade na crno su na gradilištima koja u 90 odsto rade bez nekih dozvola. Imamo i Zakon iz 2015. kojim se sve to reguliše, ali je problem što nema ko da ga sprovodi, niko se ne sankcioniše. Postoji na hiljade zapisnika, inspekcije rade svoj posao solidno, ali kada to dođe do sudstva, tu sve staje“, ističe Rodić.

Priučeni radnici i mešetari

Iz Građevinske komore stalno upozoravaju na to da je najopasnije angažovati priučene radnike da rade na ozbiljnim mašinama, poput kranova i da je poenta ne dozvoliti onima koji rade na crno da stave građevinu pod krov. „Trebalo bi odmah zatvoriti gradilište, sankcionisati i srušiti objekat, jer se najčešće radi o mešetarima koji hoće da uzmu pare“, napominje Goran Rodić. On kaže da su najviše kažnjene one firme koje rade po propisima jer njihova cena je veća zbog toga što prati kvalitet, a da zbog veće cene oni najčešće ne mogu da dobiju posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari