Hoće li Srbija osetiti posledice ako dođe do raspada STO? 1Foto: EPA-EFE/ SALVATORE DI NOLFI

Bude li se narednih dana raspala Svetska trgovinska organizacija, kako to prognoziraju svetski ekonomski stručnjaci i pompezno najavljuju mediji, Srbija nema mnogo razloga za zabrinutost jer i nije postala njen član uprkos decenijskim zalaganjima.

Ali s obzirom na to da sarađuje sa zemljama koje jesu u STO, deo posledica koje bi se osetile u svetu mogao bi da se prenese i na Srbiju, smatraju sagovornici Danasa, ali i veruju da će, ako ne bude STO, za red u međunarodnoj trgovini biti zadužena neka druga organizacija.

Raspad STO doveo bi, kako je to preneo nemački Špigel, do „ukidanja pravila trgovine“, a sve bi moglo da bude gotovo već sutra. Naime, već dve godine SAD sabotiraju izbor tzv. sudija u arbitražu ove organizacije, te je od sedam punopravnih članova ostalo tek tri. Dvoma, od ukupno njih troje koliko ih sada sedi u apelacionom telu STO, sutra ističe mandat.

Rušenje sistema u kome se nalazi više od 160 zemalja i preko koje se obavlja 98 odsto svetske trgovine ne deluje naivno, ali ekonomisti u Srbiji nisu zabrinuti.

Profesor međunarodne trgovine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Predrag Bjelić kaže da se poslednjih 10 godina priča o reformi STO, zbog mnogobrojnih problema koje treba rešavati.

– Runda pregovora u STO koja je počela 2003. u Dohi još nije završena. Jedino što je usaglašeno tokom tih pregovora je sporazum o olakšanju trgovine, ali postoje teme poput nekih poljoprivrednih proizvoda oko kojih se još lome koplja – ističe Bjelić za Danas.

Svetska trgovinska organizacija, prema njegovim rečima, predstavlja vrhunsku međunarodnu regulativu koja je pre svega bitna za male zemlje jer njih taj okvir STO štiti. Raspad jedne takve organizacije, smatra Bjelić, bio bi loš i po SAD, koje su dovele do ove situacije zbog sabotaže arbitraže u STO već neko vreme. On podseća da je pre dve nedelje Kina tužila SAD zbog mera koje su im one uvele.

– Kina je postala članica STO pod nekim striktnim, otežavajućim okolnostima, kako bi se druga tržišta zaštitila. Kina geopolitički raste i traži bolje mesto, smatrajući da joj to pripada. Ako i dođe do raspada STO, moglo bi se desiti, kao što se desilo posle sporazuma o nuklearnom naoružanju sa Iranom, gde se SAD povukla, a Evropa ostala u tome. U svakom slučaju, mora da postoji red i ako ne bude STO biće neka druga organizacija – napominje naš sagovornik.

Iako bi bilo dobro da jeste, kako kaže Bjelić, Srbija još nije članica ove organizacije.

– Sve ovo što se dešava, trgovinski ratovi između velikih sila više me podsećaju na 19. nego na 21. vek. Za Srbiju je bitno da vodi pragmatičnu politiku, idemo ka EU, ali dok ne uđemo u EU treba da iskoristimo i sarađujemo sa svima ostalima. To je bitno ne samo za trgovinu, već i za investicije – napominje Predrag Bjelić.

Ekonomista LJubomir Madžar napominje da raspad STO nikako nije dobra vest za celu svetsku privredu.

– STO je regulisala trgovinske odnose i sprečavala devijantne pojave. I zato će u kojoj god meri da se pojave negativne posledice, ako do raspada dođe, one biti prenete i na Srbiju. Mislim, međutim, da neće biti fatalne, ali svakako to nije pozitivna vest – ističe Madžar za Danas.

Savić: Velike sile mogle su da krše pravila

Raspad STO bi, smatra ekonomista LJubodrag Savić, više pogodio velike zemlje poput SAD i Kine koje su i dovele do ovoga.

– Ne mislim da bi to moglo nešto specijalno da pogodi Srbiju, jer je naše učešće u svetskoj trgovini beznačajno. Tu postoji još jedna stvar – pravila koja postoje uglavnom su važila za siromašne države, dok su velike sile mogle ta pravila da poštuju ali i da ih krše, kao što je to SAD činila – ističe LJubodrag Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari