Hoti: Od petka se mogu podnositi onlajn zahtevi za podizanje 10 odsto penzijske štednje 1Foto: Facebook/Avdullah Hoti

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je danas da se od petka mogu podnositi onlajn zahtevi za dobijanje deset odsto penzijske štednje, kako je to utvrđeno u Zakonu o ekonomskom oporavku, koji je usvojen povodom pandemije korona virusa, koji predvidja pravo podizanja od deset odsto sredstava iz štednje u Kosovskom penzijskom fondu.

Ovo pravo važi za sve koji imaju do 9.999 evra uštedjevine u penzijskom fondu, koja će biti nadoknadjena od strane budžeta u narednih pet godina.

Nakon sastanka sa predstavnicima Centralne banke Kosova i Penzijskog fonda Kosova, Hoti je rekao da je sastanak bio u funkciji ostvarivanja Zakona o ekonomskom oporavku i podvukao da će Vlada preuzeti sve zakonom predviđene obaveze.

„Koristim priliku da zahvalim Penzijskom fondu i Centralnoj banci Kosova na sprovodjenju svih tehničkih procedura procesa koji su trebali da se odvijaju izmedju ove dve institucije, tako da građani mogu vrlo brzo da započnu postupak prijave za povlačenje ovih sredstava“, kazao je Hoti.

Hoti je rekao i da „iz informacija dobijenih od zamenika guvernera i predsedavajućeg odbora i direktora trusta, proizlazi da su izvršene sve pripreme“.

Kazao je kako je sistem pripremljen, veb stranica je otvorena, a u petak u 15.00 sati sistem će biti otvoren za gradjane, koji će moći da podnesu zahtev za povlačenje štednje.

Kosovski premijer je rekao da se na sastanku razgovaralo o tome da Centralna banka komunicira sa Fondom za kreditne garancije preko Ministarstva finansija kako bi što pre započela primenu Zakona o povraćaju u delu koji se odnosi na garanciju zajma.

Skupština Kosova je 4. decembra na vanrednoj sednici usvojila Zakon o ekonomskom oporavku povodom pandemije korona virusa.

Zakonom su predvidjene izmene i dopune osam zakona.

Skupština je prihvatila da u zakonu bude i paket od 200 miliona evra podrške za preduzeća, podrške od 300 evra tokom tri meseca za radnike koji su zbog pandemije ostali bez posla, kao i pravo podizanja od deset odsto sredstava iz štednje u Kosovskom penzijskom fondu za sve koji imaju do 9.999 evra uštedjevine koja će biti nadoknadjena od strane budžeta u narednih pet godine.

Paket pomoći predvidja i oslobađenje od PDV-a za sirovinu bez obzira da li se proizvodi izvoze ili ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari