I Viši sud u Novom Sadu presudio protiv EPS-a 1Foto: Pixabay/Geralt

Viši sud u Novom Sadu presudio je u korist Novosađanke koja je tužila Elektroprivredu Srbije zbog naplate „troška garantovanog snabdevača“, javlja portal 021.rs.

Kako se navodi, nakon što je objavljena presuda Višeg suda u Užicu, koji je presudio u korist korisnika električne energije, po čemu je EPS građaninu morao da nadoknadi 6.000 dinara, koje je od 2014. platio po osnovu spornog troška, pitanje naplate „troška garantovanog snabdevača“ izazvalo je veliku buru zbog mogućnosti masovnih tužbi protiv EPS.

Osnovni sud je odbacio tužbu Novosađanke protiv EPS, nakon čega je uložena žalba i o svemu je odlučivao Viši sud u Novom Sadu, koji je presudu preinačio u korist građanke, koja je postala pravnosnažna i izvršna u aprilu ove godine, navodi radio 021, a prenosi Beta.

U presudi Višeg suda se konstatuje da računi za utrošenu električnu energiju ne sadrže jasne i precizne informacije koju uslugu potrošač plaća kroz „trošak garantovanog snabdevača“. Sud je ukazao i na to da je protivno zakonu naplaćivanje troškova info-centra, jer je, u ovom slučaju EPS dužan da obezbedi korisnicima besplatnu telefonsku liniju za obaveštavanje i odgovore na pitanja.

U svojim medijskim nastupima EPS je naveo kako je presuda iz Užica, koja je prva dospela u javnost, „izuzetak u sudskoj praksi“, kao i da to potvrđuju 202 odbijena tužbena zahteva od ukupno 206 okončanih sudskih postupaka. Iako iz EPS tvrde da se trošak snabdevača ne odnosi na trošak izdavanja i slanja računa, već pokriva „deo opravdanih troškova snabdevača“, koje odobrava Agencija za energetiku, Udruženje „Proces“ navodi suprotno, piše 021.rs pozivajući se na izvor iz Udruženja.

„Kroz ‘trošak garantovanog snabdevača’ EPS naplaćuje štampanje, izdavanje i slanje računa potrošačima, što je u suprotnosti sa članom 12, stav 4 Zakona o zaštiti potrošača, a osim toga nije poznato koji sve stvarni troškovi ulaze u navedenu naknadu budući da EPS nikada nije objavio strukturu tog troška, pa kako potrošač ne zna šta zapravo plaća ta naknada nema osnova“, navode u Udruženju.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “I Viši sud u Novom Sadu presudio protiv EPS-a”

 1. Komunalna preduzeca su postala veliki problem za gradne jer naplacuju vise nego sto je cena usluge :
  – EPS, naplacuje 40 % racuna koji nema veze sa potrosnjom struje ?Ispada da je cena struje iznos racuna.Ovo je jedina ispravna logika.
  -Slicno rade Info-Stan , o gorivu i hrani da ne govorimo .
  -Da je minimalac primanja za sve 500 E, a da ostanu ove cene , moglo bi s e pricati o nekom boljitku .
  Do tada sudovi su nada za vracanje otetih para .
  Svi korisnici treba da tuze .

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.