Ima prostora za dodatno pojeftinjenje benzina 1Foto: EPA-EFE/ MALTON DIBRA

I pored toga što su OPEK, Sjedinjene Američke Države, Rusija i još neke zemlje postigle dogovor o smanjenu proizvodnje, cena nafte na svetskom tržištu oscilira i zbog toga ne treba očekivati ne samo da će maloprodajna cena goriva u Srbiji biti povećana već postoji prostor da ono dodatno pojeftini, tvrde eksperti koje je kontaktirao Danas.

Iako je nakon nagoveštaja da će biti postignut dogovor velikih igrača među proizvođačima cena nafte počela da raste, pošto je taj sporazum u međuvremenu i postignut ali u manjem procentu nego što se očekivalo kao i zato što stupa na snagu tek od 1.maja na berzama se ne beleži konstantan rast cena nafte već naprotiv nakon kratkotrajnog povećanja ona ponovo pada i juče je dostigla iznos od 28 dolara po barelu za „brent“ naftu koja se koristi u Srbiji.

Zbog svega toga u skorijoj budućnosti ne treba očekivati skok cena goriva na pumpama u Srbiji dok neki predstavnici struke čak prognoziraju i njegov dodatni pad.

– S obzirom da trenutna kretanja na svetskom tržištu nafte ne mogu izazvati rast maloprodajnih cena goriva kod nas , jer je potražnja za nafom zbog korona virusa još uvek nedovoljno velika, ne treba očekivati rast maloprodajnih cena dok god ne izađemo iz situacije u kojoj se nalazimo a čak postoji i prostor za dodatna pojeftinjenja kada je recimo reč o dizelu  – kaže za Danas Goran Radosavljević, generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, slaže se sa ocenom da oscilacije cena nafte na svetskom tržištu nikako ne mogu izazvati povećanje maloprodajnih cena u Srbiji.

– Razvoj situacije na berzama to ne dozvoljava. Nafta je počela posle kratkotrajnog skoka da pada i u ovom trenutku se ne može reći da su se stvorili uslovi za povećanje maloprodajnih cena goriva. Da li je moguće da dođe do novih pojeftinjenja u ovom trenutku je teško je predvideti – ističe naš sagovornik.

Zbog pojave epidemije korona virusa koja je smanjila potražnju za sirovom naftom ali i zbog konstantnog povećavanja proizvodnje „crnog zlata“ od strane Rusije i Saudijske Arabije od februara je maloprodajna cena dizela u Srbiji pala za čak 22 dinara a benzina za 18 dinara po litru.

Prosečna cena benzina „evro premijum BMB 95“ u Srbiji trenutno je 132,4 dinara po litru, „evro dizela“ 141,9  a TNG autogasa 73,9 dinara po litru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari