Inicijativa: Protiv zagađenja vazduha subvencije za kupovinu bicikala 1 Foto: Beta/Dragan Gojić

Novosadska biciklistička inicijativa uputila je predlog Ministarstvu zaštite životne sredine i Vladi Srbije da subvencioniše kupovinu bicikala, kako bi se veći broj građana opredelio za to jeftino, jednostavno i efikasno prevozno sredstvo koje čuva životnu sredinu i kako bi se smanjilo zagađenje vazduha.

„U Novom Sadu, gradu sa više od 30.000 biciklista i približno 100 kilometara biciklističkih staza, bicikl deluje kao očigledan izbor. Na bilo koje mesto biciklom je moguće stići brzo, ekonomično, parking se retko traži i zagađenje koje potiče od bicikla je praktično nepostojeće“, piše u saopštenju.

Dodaje se da računica inicijative polazi od toga da u poredjenju sa najavljenim subvencijama od 8.000 evra za kupovinu jednog taksi vozila, 80 građana može dobiti podsticaj od 100 evra za kupovinu bicikla, što za većinu gradjana u manjim gradovima predstavlja efikasno rešenje.

„Gradovi koji su veći ili imaju uzbrdice bi bili pogodniji za električne bicikle, za koje bi bilo potrebno izdvojiti nešto više novca i dati nešto veće podsticaje. Prema predlogu, građani bi ove pogodnosti mogli da ostvare jednom u tri ili četiri godine, pod uslovom da kupe nov bicikl tehnički opremljen u skladu sa propisima za učešće u saobraćaju. Na ovaj način bi se smanjilo zagađenje vazduha, ali i zagađenje bukom“, navedeno je u saopštenju.

Dodatni predlozi uključuju podsticaje privredi za nabavku dostavnih bicikala, naročito teretnih, kao i omogućavanje poslodavcima da troškove za dolazak na posao isplate i onima koji dolaze biciklom ili peške, nasuprot stavu ministarstva finansija da ovi troškovi pripadaju samo onima koji koriste automobil ili javni prevoz.

Novosadski biciklisti su takođe predložili i promenu regulative u oblasti saobraćaja, kako bi biciklistički saobraćaj bio bezbedniji i pristupačniji roditeljima i deci mladjoj od 12 godina i kako bi se navika korišćenja bicikla razvijala što ranije.

„Prednosti navedenih mera su to što se mogu sprovesti gotovo odmah, konkretni su, ekonomski isplativi, povećaće kvalitet života velikog broja gradjana i uvodjenjem novih, tehnički ispravnih bicikala u saobraćaj, direktno se povećava bezbednost u saobraćaju. Podsticaji za kupovinu bicikla u različitim zemljama Evrope postoje već duže vreme, dok su se u regionu pojavili u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari