Izvoz u Tursku pada, a uvoz raste 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Prvi put posle pune dve godine u Beograd je juče stigao turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, a jedna od glavnih tema dvodnevne posete Srbiji jeste ekonomska saradnja zbog čega je u našu prestonicu osim njega stiglo i 200 turskih privrednika.

Zajedno sa srpskim kolegama učestvovali su juče po podne na Poslovnom forumu Srbija – Turska, na kom su se ugovarali novi poslovi između privrednika dveju zemalja. Između ostalog, najavljeno je pet novih investicija iz Turske i postavljanje kamena temeljca za početak radova na auto-putu do Sarajeva.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je juče da su zajednički infrastrukturni projekti Srbije i Turske značajni zbog regionalnog povezivanja i zbog novog znanja i novih tehnologija koje na ovaj način dolaze u Srbiju. Ona je naglasila će jedna od najboljih turskih kompanija „Enka“ raditi sa američkim „Behtelom“ na izgradnji Moravskog koridora, što je projekat od kojeg očekujemo da donese potpuno nove tehnologije u oblasti infrastrukture u Srbiji.

Mihajlović je istakla da su završeni i pripremni radovi za prvu deonicu auto-puta Beograd – Sarajevo od Sremske Rače do Kuzmina i da danas počinju glavni radovi, pre svega na mostu preko Save. Očekuje, kako je rekla,  da radovi na toj deonici traju oko dve i po godine, dok se za drugu deonicu od Požege do Kotromana radi projektno-tehnička dokumentacija, za koju se očekuje da bude završena iduće godine.

„Početak radova na toj deonici može da se očekuje 2021, a ista turska kompanija koja gradi dve deonice auto-puta Beograd – Sarajevo radiće i rekonstrukciju puta Novi Pazar  – Tutin, a radi i na izgradnji stanova u Vranju i Nišu“, istakla je Mihajlovićeva.

Kompanija o kojoj Mihajlovićeva govori je Tasjapi, firma koja je u našu zemlju stigla krajem prošle godine, a o kojoj smo pre samo mesec dana pisali u negativnom kontekstu. Naime, inspekcija rada zatekla je od početka ove godine u ovoj turskoj kompaniji 53 neprijavljena radnika. Ministarstvo rada, koje na nedeljnom nivou ažurira „crnu“ listu poslodavaca, tokom septembra objavilo je i da je protiv ove firme podneta prekršajna prijava.

Tasjapi je u Srbiju došao sa namerom da gradi stanove za pripravnike bezbednosti u Nišu i Vranju. Istoj firmi država je poverila i posao izgradnje i projektovanja dela auto-puta od Beograda do Sarajeva, vredan 250 miliona evra. Nedugo potom, Tasjapi je došao u žižu interesovanja kada je u martu priveden direktor firme u Vranju zajedno sa radnicima CIP-a zbog sumnje na korupciju.

Kako je tada pisao Insajder, službenici CIP-a i direktor firme Tasjapi tražili su novac od direktora Vodosnabdevanja iz Vranja kako bi ga angažovali kao podizvođača radova na izgradnji stanova za pripadnike bezbednosti. Insajder je pisao i o tome da je pre dolaska u Srbiju, još pre šest godina vlasnik ove firme Emrulah Turanli hapšen u Turskoj upravo zbog korupcije.

Inače, privredna saradnja Srbije i Turske ide uzlaznom putanjom, za Tursku pre svega, jer je od 1,08 milijardi spoljnotrgovinske razmene ona u suficitu jer mi daleko više uvozimo iz Turske nego što izvozimo u nju. Prošle godine razmena je prvi put prešla milijardu evra, od toga izvoz je dostigao vrednost od 251,6 miliona evra i beleži pad u odnosu na isti period 2017. godine od osam odsto. S druge strane, prošle godine iz Turske smo uvezli robu u vrednosti od 832,7 miliona evra, što je rast  u poređenju sa 2017. godinom od 14,8 odsto.

Na listi zemalja u koje Srbija izvozi Turska zauzima 19. mesto, kažu za Danas u Privrednoj komori Srbije, sa udelom od 1,5 odsto u ukupnom izvozu, dok na listi zemalja iz kojih Srbija uvozi Turska je na šestom mestu.

Turci od nas kupuju najviše katode od rafinisanog bakra, gume, goveđe meso, potom pumpe za grejanje, cigarete, sirćetnu kiselinu, proizvode od kože, dok Srbija od Turske uvozi nerazvrstana roba, roba u skladištenju, provodnike, delove za montažu, limun.

Kako kažu u PKS, sa Turskom posluje 4.464 privredna subjekta, od čega 153 njih izvozi, a čak 4.125 uvozi robu, dok se i jednim i drugim bavi tek 186 preduzeća.

U PKS napominju da je u Srbiji, prema podacima APR, registrovano i 515 aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Turske, odnosno pravna lica registrovana u Turskoj, a da je najviše onih koji se bave trgovinom na veliko i malo i popravkom motornih vozila. Takvih preduzeća je u Srbiji 319, dok je firmi iz prerađivačke industrije 79. Na trećem mestu su oni koji se bave uslugom smeštaja i ishrane, dok je građevinskih firmi u kojima je većinsko tursko vlasništvo 42 u našoj zemlji.

Prvih sedam meseci

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvih sedam meseci 2019. godine ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Turskom iznosila je 719,6 miliona evra. Izvoz je u prvih sedam meseci iznosio 175,3 miliona evra, a uvoz 541,7 miliona evra. Srbija beleži deficit u prvih sedam meseci od 366,4 miliona evra. U istom periodu pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 32,4 odsto.

Sastanak Komšića, Vučića i Erdogana

U utorak je planiran samit Srbija, BiH i Turska, uz učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Erdogana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića, posle kojeg će sva trojica zajedno otići u Sremsku Raču, gde će postaviti kamen temeljac za izgradnju auto-puta Beograd – Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari