Vlada Srbije trebalo bi danas da usvoji Plan poslovanja Elektroprivrede Srbije za 2008. godinu, što znači da radnici te kompanije neće dobiti umanjene januarske zarade. Ovakva odluka usledila je nakon što se Sindikat Rudarskog basena Kolubara obratio pismom premijeru Vojislavu Koštunici, izražavajući nezadovoljstvo što Plan poslovanja EPS još uvek nije usvojen.

Vlada Srbije trebalo bi danas da usvoji Plan poslovanja Elektroprivrede Srbije za 2008. godinu, što znači da radnici te kompanije neće dobiti umanjene januarske zarade. Ovakva odluka usledila je nakon što se Sindikat Rudarskog basena Kolubara obratio pismom premijeru Vojislavu Koštunici, izražavajući nezadovoljstvo što Plan poslovanja EPS još uvek nije usvojen. Sindikalci su se, u svom pismu, pozvali na dopis direktora EPS Vladimira Đorđevića upućen krajem januara Ministarstvu rudarstva i energetike, u kojem se upozorava da bi ukoliko Plan poslovanja ne bude usvojen, visina zarada za januar 2008. bila na nivou januarske plate iz prethodne godine, kada je zaposlenima u toj kompaniji u proseku isplaćeno 39.000 dinara. Ukoliko Vlada Srbije ne usvoji Plan poslovanja EPS za 2008. godinu ili bar odluku o ukupnom iznosu zarada, radnici EPS dobili bi od 12,7 do 20 odsto manje zarade od planiranih.
– Radnici EPS, Elektromreže Srbije i Javnog preduzeća Podzemna eksploatacija uglja svesni su situacije u kojoj se zemlja nalazi, ali ne mogu da prihvate dosadašnju praksu da se kroz cenu struje čuva socijalni mir i na taj način obezvređuju rezultati rada. Tražimo da nam se umesto „socijalne pomoći“ isplaćuje adekvatna zarada – ističu u Sindikatu radnika EPS.
U tom sindikatu traže da se utvrdi odgovornost nadležnih ministarstava, koji su onemogućili da se usvoji Plan poslovanja EPS za 2008. godinu i da se u najkraćem roku zakaže sastanak, na kome će se zaključiti Sporazum o vrednosti radnog časa za 2008. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari