Jedan minimalac - hvala, ali nije dovoljno 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

U narednih 10 dana ugostitelji, hotelijeri, turističke i rent-a-kar agencije, kao i turistički vodiči dobiće pomoć države od jedne minimalne zarade, što je nešto više od 30.000 dinara, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na RTS pre dve večeri, a ta pomoć obuhvatiće 72.500 ljudi.

Iako je svaka pomoć dobrodošla, te i ova, predstavnici ugostitelja i turističkih agencija sa kojima smo razgovarali tvrde da nije dovoljna, da će trenutno relaksirati situaciju, ali i da će svi oni ponovo biti u problemu od 1. januara.

Smanjenje PDV-a na hranu i piće, ali i odlaganje ili opraštanje duga za doprinose, smatraju oni, bila bi sasvim druga priča.

Međutim, promena poreske politike, sudeći prema izjavama predsednika države, nije realna opcija.

„Ovo je apsolutno nedovoljna mera, veći deo ugostitelja ne može da dočeka 1. januar da bi smanjio broj zaposlenih jer je ovo neodrživo. S obzirom na to da smo zatvoreni i da nećemo raditi ni za Nova godinu, a u januaru i februaru nemamo čemu da se nadamo, veliki broj ne može da dočeka da smanji broj zaposlenih zato što apsolutno nema mogućnosti za opstanak u ovim uslovima“, napominje Miša Relić, predsednik Udruženja barova i noćnih klubova.

On za Danas kaže da će mali broj vlasnika i prihvatiti ovaj jedan minimalac, a jedino što bi imalo smisla i realno pomoglo je da to budu tri minimalca, jer bi sa tim nekako moglo da se dočeka proleće.

„Ključ je otpis svih doprinosa koje smo ostali dužni, a to nije pomenuto, iako je bilo nagoveštaja da se otpišu doprinosi, druga stvar bi bilo dva ili tri minimalca, a treće što bi značilo da se se svi gradovi izjednače prema Novom Sadu, koji je dao jedini adekvatne mere po pitanju renti za ugostiteljske objekte“, ističe naš sagovornik.

On kaže da nije bilo dogovora sa gradom Beogradom i da to što im je ponuđeno da dva meseca plate 50 odsto zakupa nije rešenje jer oni nisu radili mnogo duže, a da su i period koji su mogli da rade bili na 20 odsto kapaciteta.

„Mislim da postoji puno kapaciteta da se država dogovori sa ugostiteljima i napravi plan za naredne dve godine, jer kako je ona potrebna nama, tako su i ugostitelji potrebni državi jer će ona od njih da naplaćuje PDV“, napominje Relić.

Predsednik HORES-a Georgi Genov kaže za Danas da je svaka pomoć dobrodošla u teškoj situaciji, ali i napominje da je popunjenost hotela pet odsto a da restorani posluju sa tek 20 odsto. Tako će biti, kaže on, sve do 1. marta, jer je u januaru i februaru i inače zatišje.

Iako ceo ugostiteljski sektor već godinama insistira na smanjenju PDV-a na hranu i piće iz Vučićevih najava vidi se da više veruje u jednokratne mere, ne i promenu poreske politike.

Genov, međutim, podseća da je 12 evropskih zemalja dodatno spustilo poreze.

„Smanjenje PDV-a bi dovelo do povećanja prometa, ali i dobiti bez obzira na to što je promet mali. Onda bi mogla da se otvore i nova radna mesta. Irska je, na primer, za pet godina zaposlila 56.000 ljudi, Švedska je posle smanjenja poreza na 10 odsto takođe zabeležila porast broja zaposlenih, u Francuskoj je posle smanjenja stope zaposleno 52.700“, napominje Genov i kaže da su to sve podaci nastali na osnovu analiza rezultata smanjenja PDV-a u ovim evropskim zemljama. Smanjenje PDV-a u Srbiji bi, smatra Genov, dovelo i do smanjenja sive ekonomije, a podstaklo bi i investicije.

Predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA Aleksandar Seničić kaže da jedan minimalac nije dovoljan i nije pomoć koja će bilo šta da promeni.

„Svaka pomoć je dobra, ali se daje paušalno i taj jedan mesec neće da promeni okolnosti, u tom mesecu će da relaksira malo, ali već sledećeg ponovo ćemo imati problem“; napominje Seničić. On kaže da je turističkim agencijama i dalje potrebno pomoći kroz bespovratnu pomoć, ali da je neophodno ubrzati proceduru za odobravanje kredita iz Fonda za razvoj.

„Osim toga, pomoglo bi da se doprinosi i porezi koji dolaze na naplatu od januara odlože ili otpišu. To su krucijalne stvari. Hvala za ovu jednu platu, ali veliki broj ljudi je već otpušten tako da ih ti iznosi plata neće vratiti na posao“, naglašava Seničić i kaže da su sada u turističkim agencijama mahom samo ostali vlasnici firmi.

Fondu za razvoj predato više od 400 a rešeno tek 60 zahteva

Aleksandar Seničić kaže da je Fondu za razvoj predato više od 400 zahteva, a da je rešeno tek nekih 60. „Od tog broja 40 su turističke agencije, ovih 20 su navodno turističke agencije ali suština je da to ide sporo, očigledno postoji problem u proceduri“, ističe on. Uslovi za ove kredite su, napominje on, odlični, ali podseća da su druge zemlje koje su ponudile sličnu vrstu pomoći odobravale kredite u roku od 48 sati jer je to kredit za likvidnost i te pare su vam potrebne odmah, a ne za šest meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari