Jedan sprat kafane na Pančiću srušen, tri još stoje 1Foto: Nacionalni park Kopaonik

Nepune dve godine od kada je Ministarstvo građevinarstva naložilo rušenje nelegalno sagrađenog objekta na Pančićevom vrhu, on i dalje stoji na istom mestu.

Zašto još nije srušen i kada će biti nismo uspeli da saznamo ni iz kabineta ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović, ni iz Ministarstva unutrašnjih poslova, ali su nam u Nacionalnom parku Kopaonik rekli da je do sada skinut crep, razmontirana krovna konstrukcija i deo stolarije na objektu.

„Rušenje ili demontažu objekta na Pančiću vrši investitor u sopstvenoj režiji. Iako svi korisnici prostora u Nacionalnom parku Kopaonik imaju obavezu da pre izvođenja bilo kakvih radova o istim obaveste i Upravu nacionalnog parka, investitor to nije učinio“, ističu u NP Kopaonik za Danas.

Crep sa četvorospratnice skinut je još polovinom oktobra, a to je, kako su tada preneli mediji, sama inicirala zvanična vlasnica objekta Snežana Mitković. Trenutno, što se vidi i na fotografiji, zgrada u kojoj je donedavno radio i restoran nema više krov, sa prozora na trećem spratu skinuta je stolarija, dok dva sprata i prizemlje još nisu srušeni.

Saga o rušenju ovog objekta imala je nekoliko zapleta da bi pre tri meseca, u avgustu, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao kako će se poštovati sve procedure da se izbegne bilo kakva mogućnost žalbi i daljeg „pravnog formalnog sudskog odugovlačenja postupka“. On je tada na pitanje kada će biti srušen objekat rekao kako ne bi „da ograničava da će biti za dva meseca“.

„Hajde da kažemo do kraja godine, ali mislim mnogo brže“, rekao je Stefanović u avgustu.

Nelegalna gradnja na Pančićevom vrhu počela je godinu dana pre nego što će januara 2018. Ministarstvo građevinarstva doneti odluku o tome da objekat mora da se sruši. Međutim, radovi ni posle toga nisu stali. Iako je avgusta prošle godine trebalo da počne rušenje, ono je odloženo, a ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je rekla da građevinska inspekcija neće taj objekat rušiti sama bez pomoći policije jer ne želi da ugrožava bezbednost radnika.

Ministar policije Nebojša Stefanović tada pomoć nije hteo da pruži, kako su mediji preneli, bez dokaza da je pre toga pokušano rušenje.

Prema Zakonu o planiranju i izgradnji, obaveza investitora je da sam sruši nelegalni objekat. Ukoliko to ne uradi u ovoj situaciji rušenje organizuje Republička građevinska inspekcija i to tako što angažuje za to građevinsku firmu nakon čega se troškovi rušenja naplaćuju investitoru.

Zbog izgradnje ovog objekta Ministarstvo građevinarstva je podnelo krivičnu prijavu i protiv vlasnice objekta zbog gradnje u NP Kopaonik, ali i protiv predsednika opštine Brus Milutina Jeličića zbog sumnje da je počinio krivično delo trgovine uticajem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari