Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Radom svih institucija došli smo do toga da ove godine, verujem za možda mesec-dva, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ja potpisujemo finansijski sporazum sa EK u pogledu otvaranja IPARD-a u narednih nekoliko godina – rekla je Joksimović u petak, na Interparlamentarnoj konferenciji „Instrument za pretpristupnu pomoć u ruralnom razvoju (IPARD): naučene lekcije i budući izgledi“ u Domu Narodne skupštine.

To, kako je izjavila, „za Srbiju konkretno znači 230 miliona evra – 175 miliona iz grantova i ostatak iz nacionalnog udela, od 2014. do 2020. godine, koja stoje na raspolaganju svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima i zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima“.

Objasnila je da ove godine Srbija ima 15 miliona evra iz IPARD, sledeće godine 20, i da će se svake godine cifra povećavati za pet miliona evra, kao i da to nisu neka nova sredstva, već su u okviru nacionalne IPA alokacije za Srbiju. Joksimović je podsetila da je od 2014. do 2020. Srbiji na raspolaganju oko 1,5 milijardi evra bespovratne pomoći IPA, što je u proseku oko 200 miliona godišnje. Pošto kao zemlja kandidat već dugo koristi pretpristupne fondove EU, kada Srbija ove godine počne da koristi i IPARD sredstva za poljoprivredu potrebno je da se dodatno obaveštava javnost o tim mogućnostima.