Za agrar 230 miliona evra 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da Srbija prvi put ove godine dolazi u priliku da koristi evropski IPARD fond za ruralni razvoj i poljoprivredu I da će o tome biti uskoro potpisan finansijski sporazum, što će joj omogućiti oko 230 miliona evra do 2020. godine.

Radom svih institucija došli smo do toga da ove godine, verujem za možda mesec-dva, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ja potpisujemo finansijski sporazum sa EK u pogledu otvaranja IPARD-a u narednih nekoliko godina – rekla je Joksimović u petak, na Interparlamentarnoj konferenciji „Instrument za pretpristupnu pomoć u ruralnom razvoju (IPARD): naučene lekcije i budući izgledi“ u Domu Narodne skupštine.

To, kako je izjavila, „za Srbiju konkretno znači 230 miliona evra – 175 miliona iz grantova i ostatak iz nacionalnog udela, od 2014. do 2020. godine, koja stoje na raspolaganju svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima i zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima“.

Objasnila je da ove godine Srbija ima 15 miliona evra iz IPARD, sledeće godine 20, i da će se svake godine cifra povećavati za pet miliona evra, kao i da to nisu neka nova sredstva, već su u okviru nacionalne IPA alokacije za Srbiju. Joksimović je podsetila da je od 2014. do 2020. Srbiji na raspolaganju oko 1,5 milijardi evra bespovratne pomoći IPA, što je u proseku oko 200 miliona godišnje. Pošto kao zemlja kandidat već dugo koristi pretpristupne fondove EU, kada Srbija ove godine počne da koristi i IPARD sredstva za poljoprivredu potrebno je da se dodatno obaveštava javnost o tim mogućnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari