JTI uložio tri miliona dolara u novi pogon 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic

Imali smo za ovu godinu planirano otvaranje pet poglavlja u sklopu pregovora o pridruživanju EU. Dva smo već otvorili, a kojom dinamikom će se to nastaviti, zavisi i od nas i od EU.

Mi smo verovatno mogli brže i bolje da pripremimo materijal za otvaranje, ali je i Evropska unija u ovom trenutku zauzeta zbog Bregzita i pripreme sopstvenih reformi – odgovorila je Ana Brnabić, predsednica Vlade na pitanje Danasa šta je razlog da Evropska unija najavi kako u junu verovatno neće biti otvaranja novih poglavlja sa Srbijom.

Inače Brnabićeva je juče prisustvovala svečanom puštanju u rad nove proizvodne linije za pakovanje cigareta u fabrici Japan tobako internacional u Senti u koju je ova kompanija uložila tri miliona dolara. Ona je podsetila da sa Japanom blisko sarađujemo i da investicije iz te zemlje sve češće dolaze u Srbiju.

„One donose ekonomski i tehnološki napredak, ali i način upravljanja i poslovnu etiku koju ako usvojimo, možemo smatrati doprinosom te zemlje u reformama u Srbiji“, rekla je Brnabić.

Otvaranju fabrike prisustvovali su ambasador Japana Đunići Marujama, predsednik duvanskih poslova u JTI Mucuo Ivai, kao i predstavnici pokrajinske vlade.

Ivai je podsetio da je JTI došao u Srbiju i Sentu 2006. godine, da je uložio 180 miliona dolara u proizvodnju i učetvorostručio broj zaposlenih.

– Zahvaljujući aktivnoj spoljnoj politici Srbije i sporazumima o slobodnoj trgovini JTI izvozi iz ove fabrike 250 miliona dolara u okolne zemlje i šire, a jedan je od pet najvećih poreskih obveznika, u budžet Srbije uplatio je dve milijarde dolara. Jedini smo strani proizvođač, koji kupuje domaći duvan, ali ga i uzgaja i angažuje pritom oko 1.000 proizvodnih radnika iz Beograda i Sente – rekao je Ivai i dodao da fabrika u Senti ima najveći učinak na globalnom nivou kompanije.

Fijat i Reno

– Spajanje Fijata sa Renoom dobra je vest za kragujevačku fabriku. U stalnoj smo komunikaciji sa menadžmentom Fijata i sa sindikatima sam se videla prošle nedelje, biće to teška godina za Fijat zbog najavljenog spajanja, ali to znači da će sve fabrike nastaviti da rade i da neće biti otpuštanja – rekla je Ana Brnabić, odgovarajući na pitanje da li će spajanje Fijata i Renoa u odnosu 50:50 odsto uticati na kragujevačku fabriku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari