Kad Alibunar ponudi dobar projekat, biće finansiran 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Šta država Srbija i konkretno Ministarstvo za turizam trgovinu i telekomunikacije mogu da učine da se pospeši razvoj turizma u Opštini Alibunar i delu Banata koji raspolaže jednim od najvećih prirodnih dobara u Evropi – Deliblatskom peščarom.

Ovo pitanje, naravno, upućeno je resornom ministru Rasimu LJajiću, ali je istovremeno upućeno i lokalnoj samoupravi na čelu sa predsednikom Opštine Dušanom Dakićem. Za razliku od potonjeg, ministar je imao i vremena i dobre volje da se pozabavi ovim za Alibunar važnim pitanjem. Tim pre, što je nužan dodatak pitanju, činjenica da je ova nevelika opština – uprkos svim prednostima koje nose bogata banatska zemlja i prirodni fenomeni – nerazvijena i što je iz godinu u godinu napušta sve više ljudi u potrazi za boljim mogućnostima.

Propulzivna i atraktivna privredna grana kakva je turizam, udružena sa prirodnim prednostima, može biti dugoročna i najvažniji put razvoja, a time i održanja komune.

– Ključna prednost Alibunara je geografska pozicija koju navodite, a podjednako bitna kao i sama izuzetna prirodna sredina jeste relativno mala udaljenost od ključnih saobraćajnica i glavnim centara poput Beograda i Novog Sada i okolnih zemalja Evropske unije, Mađarske, Rumunije i Bugarske – kaže za Alibunar Danas ministar LJajić.

Dostupnost destinaciji je, objašnjava on, relativno laka, što je jedan od preduslova za razvoj turizma: – Ima, naravno, još dosta infrastrukturnih stvari koje treba uraditi, ali geografska pozicija Alibunara je ogromna prednost u odnosu na neka druga područja.

Ključni deo odgovora na postavljeno pitanje naš sagovornik ovako obrazlaže: – Ministarstvo će pomoći svim jedinicama lokalne samouprave koje izađu sa konkretnim projektima. Cele godine mi imamo otvorene konkurse putem kojih pomažemo realizaciju svih projekata čiji je cilj povećanje turističkog prometa kroz poboljšanje turističke infrastrukture, pre svega. Bez toga mi možemo da imamo najbolje želje, ali ko nema te sinergije, lokalnih turističkih organizacija, lokalnih samouprava, u ovom slučaju i Pokrajine Vojvodine i države, odnosno Ministarstva – ne može biti ni krajnjih dobrih efekata.

Drugim rečima, na potezu je lokalna samouprava koja uz pomoć turističkih organizacija i poslenika treba da sačini projekat koji će u ovaj deo Srbije doneti novac i sledstveno nove goste.

Ministar LJajić kao primere dobre prakse navodi projekat koji Ministarstvo i Pokrajina realizuju sa Suboticom na Paliću – spa-centar i izgradnju najveće letnje pozornice u Srbiji u Sokobanji.

– Deliblatska peščara kao važan turistički resurs, kao potencijal može da bude stavljen u funkciju jedino ukoliko ima ideja, konkretnih projekata lokalne uprave – objašnjava LJajić.

Na konkretno pitanje kako bi se mogao unaprediti lovni turizam kao izuzetno atraktivan i za domaće i za strane goste, ali i neophodan za održavanje izuzetno bogate flore i faune ovog područja, ministar odgovara: – Apsolutno ste u pravu, lovni turizam je u trendu, mi smo imali više grupacija iz Italije koje su dolazile, ali i u Peščari i na drugim mestima u Srbiji to nije valorizovano na adekvatan način. Više su to sporadične ili manje grupe turista, odnosno lovaca, ali to nije značajnije uticalo na turistički promet.

Da bi efekti bili dobri mora se uložiti puno, ne samo u održavanje „lovnog“ fonda već i u prateću infrastrukturu i promociju. Neophodno je osmisliti dodatne sadržaje u vreme lovne sezone, obezbediti adekvatan smeštaj za lovce različitih interesovanja i statusnih mogućnosti. Alibunar u tom smislu ima atraktivnu tradicionalnu manifestaciju – lov na crvenu lisicu – ali mora se još mnogo toga uraditi da bi se privukli izbirljivi strani gosti. Prednost ove vrste turizma je što se, uz dobru, ponudu klijentela trajno vezuje za određenu destinaciju.

Slično je, kaže Rasim LJajić, i kada je reč o razvoju specifičnog turizma kakav je ekološki, a zbog obilja endemskih vrsta biljaka, životinja i insekata, značajan potencijal je i edukativni turizam. Tu Alibunar takođe ima neke početne rezultate, ali daleko je od toga da postane škola prirode i škola u prirodi.

Projekat „Turizam kao najveći potencijal Alibunara“ sufinansira se sredstvima Opštine Alibunar. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari