Kako je majka troje dece dobila otkaz, a zatim pokrenula svoj biznis 1Foto: Privatna arhiva

Kako to često kod nas biva, majka troje dece nedugo po završenom porodiljskom odustvu sa trećim detetom, dobije otkaz kao tehnološki višak.

Nastavak sličnih priča uglavnom vode u negativnom smeru, ali ne i ova. Ne obazirući se previše na ono što se dogodilo, Dušica Milosavljević, po struci grafički dizajner, odlučuje da se odvaži, oproba u sasvim drugom poslu i bude „svoj gazda“. Ljubav prema spemanju hrane dovela je u svet kulinarstva, pa je tako došla na ideju da napravi sopstvenu proizvodnju testenina a brend je nazvala „Fuzija testenine“.

„Sama ideja je došla iz velike ljubavi prema kulinarstvu i mešanju testa. Kako sam po struci grafički dizajner, trebalo mi je puno vremena i još više učenja da uđem u svet tehnologije proizvodnje testenine. Krajem 2018. godine sve kockice su se konačno složile, pa sam po završenoj preduzetničkoj obuci dobila sredstva za samozapošljavanje i otvorila firmu ’Fuzija testenine’. Najveća pomoć i podrška je došla od porodice“, priča Dušica.

Kako je majka troje dece dobila otkaz, a zatim pokrenula svoj biznis 2
Foto: Privatna arhiva

Početni kapital uložila je u kupovinu mašina ali i za uređenje prodajnog i proizvodnog prostora. Za tu namenu bilo joj je potrebno 20.000 evra.

Govoreći o problemima sa kojima se susretala, ona kaže, da se trudila da rizike svede na minimum i da se dobro uputi u ono što je očekuje.

„Pre nego što sam se usudila da uđem u svet preduzetništva, pažljivo sam radila na logistici poslovanja. Trudila sam se da obuhvatim i predvidim sve potencijalne probleme i da budem unapred spremna za njih. Međutim, ispostavilo se da je to zapravo nemoguća misija. Svet preduzetništva je jedno nepredvidivo područje kojim se treba konstantno baviti, puno učiti i biti u toku sa zakonima koji se često menjaju. Pošto poslu pristupam veoma savesno, desilo se na primer da mi ceo tiraž etiketa za proizvode nije bio ispravan zbog toga što jedna reč nije napisana podebljanim slovima. Takve stvari su veoma stresne i oduzimaju puno vremena, ali bitno je konstruktivno ih rešavati i ići dalje prema svom cilju“, kaže Dušica.

Najvažniji princip u poslu za nju je da radi pošteno, da poštuje dogovore i datu reč. Time se rukovodi i u životu.

Na pitanje kako vidi uslove poslovanja na tržištu ona kaže da danas poslovati i pronaći tržište nije nimalo lako.

„Uslovi na tržištu su veoma teški. Postalo je teško probiti se. Sve je više malih proizvođača i konkurencija je veoma velika. Ono što je meni bitno kao proizvođaču je da ostanem dosledna kvalitetu koji sam u startu postavila. Tu ne sme da dođe do odstupanja i kompromisa“, smatra Dušica i dodaje da je za nju najveći izazov osvajanje tržišta i ulazak na nova prodajna mesta.

U poslu joj, kaže, ne nedostaje zapravo ništa jer se u vode privatnog biznisa upustila jer je želela da se bavi nečim što je ispunjava i čini srećnom.

„Mogu da kažem da sam taj cilj postigla. Trenutno sam na mestu na kom sam želela da budem“.

Kako je majka troje dece dobila otkaz, a zatim pokrenula svoj biznis 3
Foto: Privatna arhiva

Planova za budućnost ima mnogo i svi su uglavnom vezani za širenje tržita.

„Planiramo da plasiramo naše proizvode većim trgovinskim lancima, radimo na ekološkom pristupu za ambalažu i u pregovorima smo za izvoz naših proizvoda. Ima tu još mnogo planova i ciljeva koje sam postavila, ali idemo korak po korak“, priča Dušica.

Kako ohrabriti ljude da se odvaže i pokrenu svoj biznis?

„Potrebno je postaviti jasne i nedvosmislene ciljeve. Ući u privatan biznis je ozbiljan korak. Samim tim treba mu se ozbiljno i posvetiti i neprestano učiti. Kada radite ono što volite, radite sa lakoćom, a benefiti koji uz sve to dolaze su neprocenjivi. Organizujete svoje slobodno vreme spram vaših potreba i potreba vaše porodice“, poručila je ona.

Izvor: https://free2business.wordpress.com/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari