Kako je stvoren prvi srpski konjak od šljivovice? 1Foto: Destilerija Zarić

Destilerija Zarić je nastala na tradiciji i u prostoru bivšeg podruma rakije Povlen u Kosjeriću, koji je osnovan 1946. godine i bio poznat u tadašnjoj SFRJ kao jedini proizvodjač šljivovice sa zaštićenim geografskim poreklom. 

Posle prekida proizvodnje i dugog propadanja, podrum Povlen je sa oronulim objektima i propalom opremom za proizvodnju, u stečaju, prodat porodici Zarić iz Kosjerića.

Vlasnik destilerije Vujica Zarić kaže da je motiv za kupovinu bila tradicija u proizvodnji visokokvalitetnih rakija od autohtonih sorti šljiva koje su karakteristične za ovo područje – požegača, trnovača i crvena ranka, a pre svega želja da se pomogne svom kraju, da se obnove zasadi voća i da poljoprivredna gazdinstva imaju siguran plasman svojih proizvoda.

Pored toga, tu je bila i želja da se dokaže domaćoj i međunarodnoj populaciji da rakije iz ovog kraja mogu da stanu uz rame najboljim svetskim pićima, kaže Vujica.

„Godine 2008. godine u registar je upisana Destilerija Zarić– Kosjerić. Prvi smo u Srbiji upotrebili naziv destilerija i od tada ga sva novoosnovana preduzeća za proizvodnju rakije koriste. U obnovi i izgradnji novih objekata, nabavci, kupovini i montaži tada najsavremenije tehnološke opreme, ogromnu pomoć u znanju i iskustvu imali smo od dr Marka Ljekočevića, našeg vodećeg tehnologa, koji je samim procesom proizvodnje rakije podigao na mnogo viši nivo standarde za kvalitet srpske rakije. Uz njegovo stručno znanje 2010. godine, naravno uz mnogo birokratskih peripetija, uspeli smo da zaštitimo prvu srpsku šljivovicu pod imenom „Kraljica“, priča on.

Uporedo sa izgradnjom destilerije, stvarao se i pobednički tim za ozbiljan iskorak, kako na domaćem tako i na stranom tržištu u proizvodnji, predstavljanju i prezentaciji našeg nacionalnog pića – rakije.

„U samu obnovu i pokretanje proizvodnje uložena su milionska sredstva kako bi se napravio najbolji balans između tradicije i najsavremenije tehnologije, što se isplatilo, jer je rezultiralo najvećim svetskim i domaćim priznanjima za kvalitet proizvoda“, kaže on.

Prema njegovim rečima, veliki trud je uložen, a i danas se ulaže u edukaciju o proizvodnji rakije.

„Držimo edukacije konobarima i menadžerima restorana, imamo i ’školu rakije’ koju organizujemo u samoj destileriji gde može da se vidi ceo proces proizvodnje. Želja nam je da rakiju, kao srpski brend, u potpunosti vratimo na mesto koje joj pripada među alkoholnim pićima“.

On naglašava da kada priča o rakiji misli na onu “istinsku” koja je proizvedena od voća, jer svaka druga nipodaštava uložen trud i degradira destilerije koje se ozbiljno bave ovom proizvodnjom.

„Ono čime se posebno ponosimo i u čemu smo prvi i za sada jedini u svetu je naš ’Kralj’, konjak dobijen od vina šljiva trnovače, crvene ranke i požegače. Ujedno, to je i doktorski rad našeg tehnologa Marka Ljekočevića. ’Kraj’ predstavlja revoluciju u proizvodnji plemenitih pića, jer se na jedan potpuno nov način dobija najsavremenije plemenito piće sa karakteristikama najboljih francuskih konjaka. On je rezultat ogromnog truda, znanja, iskustva, ljubavi i posvećenosti poslu, pre svih Marka Ljekočevića, kao i svih zaposlenih u Destileriji Zarić“, kaže njen vlasnik.

On kaže da su osvojili veliki deo evropskog i svetskog tržišta ali su planovi daleko veći.

„Predstoji nam i izlazak i pozicioniranje na najvećem tržištu sveta – Kini“, otkriva deo planica Vujica.

Prema njegovim rečima, za ulazak u privatni biznis potrebno je prvenstveno da postoji želja za dokazivanjem sebi i drugima, zatim veliki trud i strast prema poslu i radu.

„Takođe potrebno je suočiti se i sa neuspesima i pogrešnim odlukama iz kojih treba izvući pouke i nastaviti dalje. Nikada ne treba klonuti i predati se jer uvek postoji rešenje“, poručio je on.

Izvor: https://free2business.wordpress.com/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari