Kilovati iz vodotokova na uštrb zaštite životne sredine 1stara planina

Da li je važnije da Srbija ima što više proizvedenih kilovata struje i investicija u obnovljive izvore energije ili da sačuva svoje vodotokove i ekologiju predmet je raznoglasja dva resorna ministarstva u Vladi Srbije.

Prvo se oglasio Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine, istakavši da će u tom ministarstvu „dati sve od sebe da izgradnja mini hidroelektrana po zakonu bude zabranjena u zaštićenim dobrima“.

– Nema mini hidroelektrane koja ne narušava eko sistem. Samo je pitanje u kojoj meri ćemo prihvatiti štetu. Što se mene tiče limit i granica u ovom trenutku je priča o zaštićenim dobrima“ – istakao je Trivan.

Nakon toga, saopštenjem su reagovali nadležni u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koji su naglasili da su „iznenađeni izjavama ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana u vezi sa gradnjom mini hidroelektrana u zaštićenim područjima i građevinskim dozvolama koje izdaje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture“.

– Sve dozvole za gradnju mini hidroelektrana u zaštićenim područjima naše Ministarstvo izdaje tek pošto svaki investitor ispuni sve zakonom propisane uslove, pa i one o zaštiti životne sredine. Nijedna dozvola nije i ne može da bude izdata ukoliko nisu ispunjeni uslovi koje je propisalo i ministarstvo koje vodi Goran Trivan. Naše ministarstvo dozvole za gradnju izdaje tek na kraju pošto se svi nadležni izjasne i daju svoje saglasnosti. Zato je krajnje neprincipijelno optuživati Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, jer mi ne kršimo, već sprovodimo zakon – tvrde u tom ministarstvu. Takođe, dodaju da „ukoliko ministar Trivan ili bilo ko drugi želi da zaustavi gradnju mini hidroelektrana neophodno je da pokrene postupak za izmenu svih važećih planskih dokumenata u kome su sadržani i uslovi za izgradnju mini hidroelektrana, ali i da ukine sve izdate uslove koje propisuje i koje je izdalo Ministarstvo zaštite životne sredine u ranijem periodu“.

– Bez ispunjenja tih uslova nijedna građevinska dozvola nije i ne može biti izdata. Međutim, inicijativa o zaustavljanju gradnje mini hidroelektrana u zaštićenim područjima ni nakon godinu dana rada Vlade nije pokrenuta ni od strane ministra Trivana niti od bilo kog drugog ministarstva – navode u Ministarstvu Zorane Mihajlović.

Ekspert za energetiku Vojislav Vuletić kaže za Danas da je u konkretnom slučaju u pravu ministar Trivan.

– Zbog fid-in tarifa otkupne cene struje iz obnovljivih izvora energije su veće. To je prilika da svi koji ulažu u takve kapacitete, među njima i vlasnici malih hidroelektrana, ostvare unosan profit. Zbog toga njih interesuje da poseduju kapacitete koji mogu da proizvode veliki broj kilovata. U interesu im je da grade mini hidroelektrane na svim prostorima pa tako i na onim zaštićenim. Sa druge strane, državi to nije u interesu jer mora da vodi računa i o zaštiti životne okoline, između ostalog i o vodotokovima. Činjenica je da izgradnja mini hidroelektrana menja vodotokove i u raznim drugim aspektima ima negativan uticaj u tom segmentu zbog čega treba zabraniti izgradnju malih hidroelektrana u zaštićenim područjima. Shodno tome razmišljanja predstavnika Ministarstva za zaštitu životne sredine koja idu u tom pravcu su apsolutno ispravna i treba ih podržati – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari