Kina protiv pristupanja Tajvana međunarodnom trgovinskom sporazumu 1Peking Foto: wikipedia

Zvanični Peking danas je izrazio negodovanje zbog težnje Tajvana da pristupi Transpacifičkom sporazumu o slobodnoj trgovini (TPP).

– Kina se izričito protivi pristupanju Tajvana bilo kom međunarodnom sporazumu ili organizaciji.U svetu postoji samo jedna Kina, a Tajvan je neotuđivi deo kineske teritorije – izjavio je u Pekingu portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijen. Do oštrog protivljenja Kine došlo je samo dan nakon što je Tajvan podneo zahtev za pridruživanje Transpacifičkom sporazumu o slobodnoj trgovini.

Inače, Kina je prošle sedmice predala svoj zahtev za pristupanje tom trgovinskom paktu. Tajvanski ministar bez portfelja Džon Deng istakao je da bi zahtev Tajvana za prijavljivanje mogao da bude odbačen u slučaju da u članstvo TPP bude primljena Kina koja je prva podnela zahtev.

Potpisnice TPP su Australija, Kanada, Japan, Meksiko, Singapur i Novi Zeland. Član tog trgovinskog sporazuma su bile i Sjedinjene Američke Države koje su se iz tog partnerstva povuke u januaru 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari