Ključni predmeti na čekanju 1Miloje Obradović Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Novi Zakon o zaštiti konkurencije neće doneti nikakvu suštinsku novinu, osim produženja mandata predsednika Komisije za zaštitu konkurencije Miloja Obradovića sa pet na sedam godina, navodi se u novom Nacrtu.

Kako navode sagovornici Danasa iz diplomatskih krugova, za ovaj nacrt se čeka saglasnost Evropske komisije, a možda se u tome i krije razlog zašto se predlog Zakona ne nalazi još uvek u skupštinskoj proceduri.

Prema saznanjima Danasa iz diplomatskih krugova, najveće nade za ponovni izbor i produžetak mandata Obradović je polagao u podršku Evropske unije, ali nakon pododbora za konkurenciju, koji je održan početkom juna u Briselu, njegove šanse značajno opadaju zbog rastućeg broja nerešenih slučajeva i mehanizama trgovine uticajem, na koje se evropske institucije sve više obaziru.

– Komisija za zaštitu konkurencije u njegovom mandatu ima čime i da se pohvali, međutim, od kako se približio godini reizbora Obradović brojne inicijative „drži u fioci“ – moglo je da se čuje u Briselu.

„Istovremeno, kako bi njegova reputacija bila neuprljana, brojne kompromise ostavio je za period nakon objavljivanja izveštaja o napretku Srbije“, kaže naš sagovornik iz diplomatskih krugova.

Obradović, koji je inače profesor Fakulteta za inženjerski menadžment, izabran je na funkciju predsednika Komisije 2014. godine na pet godina, a u oktobru 2019. godine mu ističe mandat.

U maju 2017. godine Komisija je po službenoj dužnosti pokrenula postupak ispitivanja navodne zloupotrebe dominantnog položaja protiv Frikoma, ali ovaj postupak do danas stoji. Ne postupa se ni po inicijativi CarGo, koji je podneo inicijativu da Komisija utvrdi da li su udruženja taksista kartelskim dogovorom zatvorila tržište i onemogućila pristup novim učesnicima, odnosno da li među njima postoji restriktivan sporazum.

– Pored toga, Obradović je, nakon objavljivanja „pobede“ nad EPS distribucijom i rekordne kazne od 330 miliona dinara, ignorisao odluke Vrhovnog kasacionog suda i Upravnog suda, koji su poništili njegovo rešenje, pa su budžet i građani oštećeni zbog plaćanja zatezne kamate od 35 miliona dinara – navodi naš sagovornik i dodaje da se Obradović nije obazirao na to, već je Komisija u još jednom ponovnom postupku ostala pri odluci da kazni ovo preduzeće.

– Ovaj predmet bio je očigledno još jedan primer lične promocije. Čim je izašao izveštaj Evropske komisije, Obradović je pristao na poravnanje sa EPS-om. Povukao se nakon ova dva pokušaja kažnjavanja jer nije imao dovoljno dokaza, a hteo je da se dodvori Evropskoj komisiji – navode naši sagovornici.

Nedavni izveštaj Evropske komisije navodi da je od januara 2018. do februara 2019. Komisija usvojila sedam odluka o restriktivnim sporazumima i dva o zloupotrebi dominantnog položaja, a njima nije zabranila nijedno spajanje. Pravne lekove iskoristila je u samo jednom slučaju.

Reference

U izveštaju EK navodi se da KZK ima trenutno 53 zaposlena, od kojih je 34 sa dobrim nivoom iskustva. Predsednik KZK Miloje Obradović je karijeru započeo u državnoj upravi gde je od 1995. godine radio najpre u Skupštine grada Beograda, a potom u Ministarstvu prosvete. U „Službeni glasnik“ prelazi 2007. i sa te pozicije je izabran za predsednika KZK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari