Knežević: Ove godine više od četiri milijarde evra priliva od direktnih stranih investicija 1Foto: D.Đ.

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je danas u Smederevu da će Srbija ove godine ostvariti više od četiri milijarde evra priliva od direktnih stranih investicija “što je više nego sve zemlje u okruženju, a neke od njih su čak i članice EU”.

“Imaćemo rast bruto domaćeg proizvoda od 3,5 do četiri odsto, smanjićemo stopu nezaposlenosti ispod deset procenata, što je ogroman uspeh. To nije dovoljno, radićemo još na tome, ali ako uzmete u obzir da je pre samo nekoliko godina bilo 26 procenata, onda vidite da je to veliki uspeh. Sve u svemu, Srbija ide dobrim putem“, rekao je Knežević.

Ministar privrede je tokom današnje posete kompaniji „PKC Wiring Systems“ u Smederevu, koja pretežno proizvodi kablovske snopove za vozila, kazao da je PKC 36. kompanija koja radi i investira u Srbiji.

“Do danas je više od 200 kompanija, uz subvencije Vlade Srbije, došlo u Srbiju i skoro 20 odsto njih je reinvestiralo. Otvorili su drugi i treći pogon, a neki kao NCR i Leoni i četvrti i peti pogon u Srbiji. To je samo znak da je Srbija dobra zemlja za ulaganje, zaključio je Knežević.

Posle obilaska pogona, gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović je predstavnicima kompanije svečano uručila ključeve grada Smedereva. Naime, nedavno je, na osnovu odluke Skupštine grada Smedereva, potpisan ugovor o prodaji hale i zemljišta ovoj kompaniji koja je do sada bila zakupac.

U objektu veličine 20.000 metara kvadratnih zaposleno je 1.800 radnika. Generalni direktor kompanije „PKC Wiring Systems“ u Srbiji Tudor Kertz najavio je na današnjoj svečanosti proširenje proizvodne hale za 11.000 metara kvadratnih, dok je potpredsednik operacija „PKC Group“ za Evropu i Južnu Ameriku Ivo Volkov rekao da je kompanija „u finalnoj fazi dogovora oko nove investicije vredne 20 miliona evra, koja treba da omogući otvaranje 1.200 novih radnih mesta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari