Kosovo: Nema potrebe za pravljenjem zaliha 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Odluka Vlade Kosova o uvođenju dodatne takse od sto odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine još uvek je na snazi. Trgovinske radnje za sada nisu pogođene ovom odlukom, ali cena hleba u pojedinim radnjama u Gračanici je povećana, piše RTK2.

Prema pisanju RTK2, privrednici apeluju da nema potrebe za pravljenjem zaliha, a od nadležnih iz Carine Kosova nismo uspeli da saznamo podatke o uvozu robe iz Srbije i BiH od trenutka uvođenja dodatnih taksi.

Prema onome sto se može zaključiti obilaskom trgovinskih radnji u Gracaniči, za sada robe iz Srbije i BiH ima dovoljno. Međutim, cena hleba u pojedinim radnjama je povećana, a polako ponestaju i zalihe mlečnih proizvoda koji se uvoze iz pomenutih zemalja, a za koje je Priština povećala takse za 100 odsto, navodi RTK2.

Cena robe, koje ima u dovoljnim količinama, u trgovisnkim radnjama na teritoriji opštine Gračanica ostala je ista.

„To su proizvodi koje smo do sada dobijali normalno, e sada da li su srpski ili odakle god, nama robu dostavljaju dobavljači. Do ove nedelje smo normalno dobijali robu. Mi ne uzimamo robu da bismo imali zalihe, nego uzimamo onoliko koliko nam je u toku nedelje potrebno“, kazala je Ljubica Nedeljković iz trgovinske radnje Jugomarket u Gračanici.

I apoteka Doma zdravlja u Gračanici nije, za sada, pogođena novom odlukom Vlade Kosova. Kažu, lekova ima kao i inače, piše RTK2.

Da neće doći do povećanja cena srpskih proizvoda naglašavaju i privrednici sa severa Kosova. Oni apeluju na građane ne prave kućne zalihe.

„Cene su iste kao i prethodnih dana, a proizvoda je sve manje i manje“, kazao je Radoš Petrović predstavnik privrednika sa severa.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da nema nikakve najave da će Priština povući odluku o povećanju takse, dodajući da se postojeće zalihe smanjuju, da KBC u Mitrovici ima zaliha za još osam do devet dana u redovnim okolnostima, da su Studentskom centru zalihe hrane dovoljne za šest dana po redukovanoj ishrani. U utorak se nastavljaju protesti u srpskim sredinama, dok će se u Peći u ponedeljak održati zajednička sednica Vlada Kosova i Albanije radi postizanja sporazuma o uklanjanju nepotrebnih graničnih barijera za ekonomiju i biznis.

Podsetimo, Vlada Albanije izjasnila se danas protiv odluke prištinskih vlasti da poveća porez na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH) 100 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari