Foto: EPA ELVIS BARUKCIC

Funkcionalizacija javnog preduzeća Trepča A.D. bila je jedna od tema današnjeg sastanka Vlade Kosova, a iz Ministarstva ekonomskog razvoja najavljuju da će preduzeće biti registrovano do kraja ovog meseca, prenosi Kossev.

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo ekonomskog razvoja je izvestilo preostale članove kabineta o trenutnom preseku situacije kada je formiranje preduzeća Trepča A.D. u pitanju.

Iz ovog ministarstva navode da preostaju još četiri izazova, ali da su oni u završnoj fazi – formalna registracija preduzeća, kompletiranje Nadzornog odbora predvođenim Zakonom o Trepči A.D, izbor i imenovanje Upravnog odbora i početak ulaganja, što je takođe predviđeno Zakonom o Trepči A.D.

Po završetku sastanka vlade, ministar za ekonomski razvoj, Valjdrin Luka najavio je da će registracija ovog kombinata biti završena u naredna dva dana.

„Vlada je formirala Odbor Trepče. Mi smo predali Nacrt Statuta Komisiji za privredni razvoj. Mi smo naveli sva pitanja o upisu preduzeća koja će biti obavljena u februaru. Registracija Trepče otvara put za razvoj ovog preduzeća“, rekao je Luka, javila je KSP.

Inače, ovom sastanku vlade prisustvovala je i novoimenovana ministarka poljoprivrede, Danijela Živić kojoj je na početku sastanka kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, poželeo dobrodošlicu i uspešan rad.

Nakon što je u maju prošle godine kosovska vlada usvojila predlog statuta „Trepče“, kojim ovaj nekadašnji jugoslovenski kombinat treba da postane akcionarsko društvo, isti dokument je nedavno usvojila i kosovska skupština čime je „potvrđeno 100-procentno vlasništvo Republike Kosovo u najvećem metalurškom kombinatu na Kosovu, koji će sada biti 100% akcionarsko društvo Kosova“, izvestila je početkom meseca prištinska Koha.

Povezani tekstovi