Kosovo: Smene u Trepči, Telekomu i Infrakosu 1Foto: EPA/ ELVIS BARUKCIC

Vlada Kosova je na sednici u petak razrešila svoje direktore u Nadzornom odboru rudnika Trepča, kao i Upravni odbor INFRAKOS, firme koja se bavi infrastrukturom kosovskih železnica.

Šest od devet direktora Nadzornog odbora rudnika Trepča, inače akcionarskog društva koje je 80 odsto u vlasništvu države Kosovo, imenuje Vlada Kosova koje može i da razreši u slučaju da su prekršili zakon.

Do njihovog razrešenja došlo je na predlog ministarke ekonomije, trgovine, industrije i poduzetništva Rozete Hajdari, preneo je RSE. Ona je navela da je odbor dozvolio određene radnje koje su u suprotnosti interesima tog preduzeća.

Kako je istakla, odbor je dozvolio pokretanje procedura tendera za izdavanje pod kiriju nepokretne imovine ovog preduzeća, kao što su zemljište i industrijski objekti, što je u dugoročnom planu u suprotnosti sa zakonom o Trepči koji ima za cilj održiv razvoj Trepče.

Takođe, uoči prevremenih, parlamentarnih izbora, Hajdari je dodala da je Trepča raspisala konkurs za 220 novih radnika. „Objava uspešnih kandidata naišla je na sumnje o zloupotrebama jer je na čelu konačne liste bila osoba koja nije položila pismeni ispit“, navela je ona. Kako je dodala Hajdari, slučaj istražuje i tužilaštvo u Mitrovici.

Ministarka Hajdari je rekla kako je delovanje i nedostatak reakcije Nadzornog odbora ugrozilo interese preduzeća i njegov imidž, omogućivši mešanja tokom predizborne kampanje. Vlada Kosova na sednici 28. februara razrešila je i Upravni odbor INFRAKOS, firme koja se bavi infrastrukturom kosovskih železnica.

Do razrešenja i tog odbora došlo je, takođe, na predlog ministarke Hajdari, uz obrazloženje da je odbor odbio da poduzme mere protiv izvršnog direktora tog preduzeća Agrona Tačija (Thacija) koji je optužen za zloupotrebu dužnosti tokom mandata. Odbor je to odbio da uradi uz obrazloženje da čeka presudu, rekla je Hajdari, dodajući da za to nema potrebe i da sudski proces može da potraje i nakon okončanja njegovog mandata.

Vlada Kosova je na sednici 19. februara takođe razrešila Upravni odbor Telekoma Kosova, s obzirom da je to javno preduzeće, kako je tada rečeno, bilo na ivici bankrota.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari